Lidé jsou víc doma, tak hrají na kytary. Fenderu stouply tržby

Reuters Kultura Reuters, Kultura
14. 10. 2020 10:38
Americký výrobce hudebních nástrojů Fender v úterý začal prodávat novou řadu elektrických kytar určených profesionálním hudebníkům. Firma doufá, že byť jsou momentálně po světě zavřené koncertní sály, nedávný nárůst zájmu o nejlevnější nástroje se přenese také do dražší kategorie.
Kytaristka Devon Eisenbargerová představuje nové modely kytar Fender. | Video: Fender

Fender v úterý pod hlavičkou řady American Professional II začal prodávat nové typy svých populárních kytar Stratocaster a Telecaster, na které desítky let hrají slavní hudebníci od Erica Claptona po Bruce Springsteena.

Nové modely Fender American Professional II.
Nové modely Fender American Professional II. | Foto: Fender

Letos však tržby Fenderu nestoupají díky profesionálům, nýbrž zájmu začínajících hudebníků nucených trávit čas doma. Od poloviny března, kdy se po světě rozšířila pandemie koronaviru a také Američany zavřela ve svých domovech, firmě o 92 procent stouply prodeje nejlevnějších kytar v cenách do 500 dolarů, což je v přepočtu zhruba 11 700 korun.

Z velké části se jednalo o importované akustické nástroje, které si pořizovali zřejmě začínající hudebníci.

Naopak nástroje, jež firma dala do prodeje nyní, byly vyrobeny v kalifornské továrně Fenderu a stojí každý přes 1000 dolarů, tedy více než 23 300 korun. Určené jsou tedy převážně profesionálním hudebníkům, kteří na ně před pandemií hrávali v klubech či koncertních sálech.

Podle ředitele Fenderu Andyho Mooneyho si letos začátečníci pořizují levné nástroje a zkušenější hráči kupují dražší kytary, aby s nimi mohli doma natáčet, rozšířili svou sbírku nebo se třeba jen zabavili v době, kdy kvůli koronaviru musí pracovat z domova.

Od chvíle, kdy po odeznění jarní vlny nákazy v USA znovu otevřel továrnu, Fender musel najmout další pracovní sílu, aby uspokojil vysokou poptávku po nových nástrojích a zároveň na pracovišti dodržel požadované sociální rozestupy.

Podle Mooneyho firma letos dle odhadů utrží více než 700 milionů dolarů, v přepočtu 16,3 miliardy korun. Loňské tržby činily 600 milionů dolarů.

"Prodáváme všechno, co jsme schopni sami vyrobit v naší továrně v kalifornském městě Corona, a všechno, co jsme schopni sehnat v jihovýchodní Asii," popisuje Mooney.

Podle něj teď Američané "obecně mají dvě až dvě a půl hodiny navíc denně", které dřív trávili cestou do práce a zpět. "A tak začali přemýšlet, jak ten čas naplnit," vysvětluje si nárůst zájmu šéf Fenderu.

 

Právě se děje

Další zprávy