Lhářka Rihanna rozdávala iluze z hitové bonboniéry

Karel Veselý
8. 12. 2011 12:45
Vyprodané O2 areně předvedla dokonalou show
Rihanna na londýnském koncertu
Rihanna na londýnském koncertu | Foto: Profimedia.cz

Praha - Barbadoská zpěvačka Rihanna se už v Praze představila dvakrát v letech 2008 a 2009, ale teprve potřetí dorazila s plnohodnotným popovým spektáklem, jak se sluší a patří na aktuální přebornici světových hitparád.

Na rozdíl od své konkurentky číslo jedna Lady Gaga, která v Praze hrála před rokem a pár týdny, se Rihanna ve středu obešla bez spojujícího příběhu i bez motivačních proslovů. Filosofie Rihannina koncertu není nijak složitá a vše podstatné řekne název jejího čtyři roky starého singlu - Please Don´t Stop The Music. Před hledištěm vyprodané O2 areny jí stačilo vytahovat ze své hitové bonboniéry jednu popovou lahůdku za druhou.

O úvod večera se celé dvě hodiny po otevření bran postaral skotský producent a DJ Calvin Harris, který se z ironického disco kouzelníka na vtipném albu I Created Disco (2007) záhy proměnil v hitovou mašinu brakující taktiky devadesátkového euro-dance. Jeho současnou podobu - vesměs ve svých vlastních skladbách - představil i Praze.

Rihanna koncert v Brazílii
Rihanna koncert v Brazílii | Foto: Reuters

Propriety Rihanniny show údajně muselo dovézt dvacet kamionů a devět autobusů, přesto pódium na první pohled nepůsobilo nijak honosně. Jenže pak se při intru složeném z úryvků jejích hitů ze země zvedly čtyři obří pohyblivé obrazovky ve tvaru rozříznuté koule a všechno bylo jasné. Úvod první skladby Only Girl in The World obstarala projekce ikonického klipu s rudovlasou Rihannou, na pódium však zpěvačka nakráčela v blonďaté paruce a v pestrobarevných bikinách.

Na decentnost si zpěvačka rozhodně nehraje a její nohy mají v show skoro stejně důležitou roli jako hlasivky. Provokativní sexualita včetně rádoby šokujících gest, oblečků a tanečků jsou pro ni jakési „povinné popové prostné", které ke střednímu proudu tak nějak patří. Přesto v nich nebylo nic zcela mechanického, aspoň podle detailních záběrů jejího obličeje.

Kdo by ovšem za převlékačkami nebo scénami k písním hledal rafinovanost, chtěl by od popu příliš - když Rihanna zpívala Shut Up and Drive, sedla si na kapotu cadillacu a kolem ní se roztancovaly testovací figuríny. Při Hard pro změnu pochodovali vojáci s růžovými samopaly a při S&M... No, tady asi není třeba dál nic moc vysvětlovat.

Rihanna koncert v Brazílii
Rihanna koncert v Brazílii | Foto: Reuters

Nepopiratelnou přidanou hodnotou je určitě energie a verva, s níž Rihanna koncertu vládne. Už dávno není náctiletou exotickou lolitkou z časů hitu Umbrella ani politováníhodnou obětí domácího násilí z časů alba Rated R, ale spíše mladou dámou, která si dovede zjednat respekt. Kvůli svým hitům si pořád obléká nejrůznější falešné identity od diblíka až po tu sado-maso dominu, pod nimi je ale zpěvačka, která už za krátký čas v byznysu dospěla.

Rihanna neprovádí oktávové akrobacie jako Beyoncé, ani neumí divadelní gesta jako Lady Gaga, pořád na pódiu trochu působí, jako by byla uzavřená ve svém vlastním světě popových snů. Pohled na soustředěný obličej vlastně dává docela pěkný kontrast k odhalujícím oblečkům. I proto příliš nefungovaly bombastické balady jako Unfaithful nebo Hate That I Love You; jejich přehnaná teatrálnost není Rihanně blízká. Navíc tady jejímu hlasu příliš neprospěl ne zcela dokonalý zvuk.

Čtěte také:
Princezna Rihanna naordinuje Praze trendy sedativum

Každopádně skvělá byla coververze Darling Nikki od Prince (převrácená v lesbické vyznání) i nesinglovka Skin z předposlední desky Loud, kde vynikla souhra s kapelou, která rozhodně nehrála jen roli doprovodu. Zdaleka nejvíce jí ale sedly písně s karibským feelingem - reggae Man Down, dancehallový Rude Boy nebo Cheers, kde jsou samozřejmě cítit kořeny, z nichž barbadoská zpěvačka vzešla.

Rihanna na londýnském koncertu
Rihanna na londýnském koncertu | Foto: Profimedia.cz

Příliš se nepovedl loňský singl What´s My Name. Ve své tanečnější, a tudíž rychlejší verzi umazal svůdnou afrobeatovou synkopaci, aby se vešel do energického finále, jež vyvrcholilo přímočarou Don´t Stop The Music samplující Michaela Jacksona. Došlo i na přídavek, který vrcholil překvapivou klavírní verzí průlomového hitu Umbrella navazující v nášupu na intimní Love The Way You Lie Part II.

Do Prahy Rihanna dorazila ještě v rámci turné k minulému albu Loud, což berme jako další důkaz, že při plánování roku 2011 snad ani nepočítala s vydáním další desky. Z aktuální, dva týdny staré novinky Talk That Talk tak zazněla jen jediná věc, a to We Found Love coby extatické finále celého bezmála dvouhodinového koncertu.

Ten prokázal, že zpěvačka se nejen obdivuhodnou hitovou náloží, ale i show vyrovná těm největším hvězdám. Jestli je pop postavený na iluzi, tak ve středeční večer v O2 areně byla Rihanna perfektní lhářka. A s jejím hitem jí lze jen vzkázat: I Love the Way you Lie - Miluju, jak nám lžeš.

 

Právě se děje

Další zprávy