Kam v červenci za hudbou? Festivaly uvedou klasiku i rock, přijedou Sheeran či Sting

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 6. 2019 11:24
Červenec skýtá jeden z nejbohatších hudebních programů za mnoho let. Kromě festivalů jako Colours of Ostrava, Rock for People nebo Sázavafest se uskuteční samostatné koncerty Eda Sheerana či Stinga, recitál operní hvězdy Ramóna Vargase, vystoupení interpretů staré hudby a reggae, raperů nebo dýdžejů. Vybíráme 26 hudebních tipů.
Renée Flemingová.
Renée Flemingová v Praze roku 2009 zazpívala árii Měsíčku na nebi hlubokém z Rusalky. | Video: Česká televize

Renée Flemingová

9. července, Obecní dům, Praha

Mimořádný koncert, kterým s předstihem oslaví třicáté výročí sametové revoluce, přichystal na léto Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Vystoupí na něm hvězdná americká operní hvězda Renée Flemingová, dirigovat bude jeden z významných žáků Leonarda Bernsteina a stálý spolupracovník pražských symfoniků Elli Jaffe.

Šedesátiletá pěvkyně Flemingová, jejíž prarodiče pocházeli z Prahy a která se znala s bývalým prezidentem Václavem Havlem, přednese árie z oper i operet nebo muzikálové písně.

Na evropskou scénu Flemingová prorazila roku 1993 jako Armida na Rossiniho festivalu v Pesaru. V newyorské Metropolitní opeře prvně zpívala roku 1991, členkou scény pak byla až do roku 2017.

Mezi nejoblíbenější party Flemingové patří Dvořákova Rusalka, kterou zpívá česky. Pěvkyně zastává názor, že opery by měly být uváděny v původních jazycích. Když Flemingová roku 2014 ztělesnila Rusalku v Metropolitní opeře, přímý přenos sledovali diváci nejen v českých kinech, ale také na zdejších náměstích.

 

Právě se děje

Další zprávy