Kam v červenci za hudbou? Festivaly uvedou klasiku i rock, přijedou Sheeran či Sting

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 6. 2019 11:24
Červenec skýtá jeden z nejbohatších hudebních programů za mnoho let. Kromě festivalů jako Colours of Ostrava, Rock for People nebo Sázavafest se uskuteční samostatné koncerty Eda Sheerana či Stinga, recitál operní hvězdy Ramóna Vargase, vystoupení interpretů staré hudby a reggae, raperů nebo dýdžejů. Vybíráme 26 hudebních tipů.
Kamasi Washington vloni vydal druhé album zvané Harmony of Difference.
Skladba Truth z EP Harmony of Difference saxofonisty Kamasiho Washingtona. | Video: Young Turks

Kamasi Washington

7. července, Palác Akropolis, Praha

Podruhé během jednoho roku do Česka přijíždí saxofonista Kamasi Washington, který zásadně přispěl k úspěchu rapera Kendricka Lamara a dnes je některými považován za objev americké jazzové scény. Loni se představil v pražské Arše, tu tentokrát vymění za prostor Paláce Akropolis.

Osmatřicetiletý Washington natočil první album ještě se spolužáky z univerzity roku 2004. Jeho velká chvíle přišla jedenáct let nato, kdy s některými svými blízkými spolupracovníky účinkoval na přelomovém albu To Pimp a Butterfly rapera Kendricka Lamara. Politicky angažovanou desku, která míchala rap s jazzem i funkem a osobitě vyprávěla o současné situaci černochů v USA, saxofonista také zaranžoval.

Album v USA vzbudilo mimořádný ohlas. Hlásil se k němu tehdejší prezident Barack Obama, raper Lamar i jeho spoluhráči se stali osobnostmi hnutí Black Lives Matter, jejich vystoupení patřilo k vrcholům cen Grammy. Toho Washington využil k nastartování sólové dráhy a vydání trojalba The Epic, na něž vloni navázal nahrávkou Heaven and Earth.

 

Právě se děje

Další zprávy