Lesbiens Support Free Happy Life

Benjamin Slavík
21. 9. 2006 9:30
Recenze  - Support Lesbiens začínali jako pravověrná rocková parta, dnes píšou poprockové hitovky - a v téhle kategorii jsou u nás nejlepší.
Foto: Sony BMG

Tedy přesněji: jejich nová deska Euphony & Other Adventures a vlastně i předchozí album Midlife nabízí jednoduché, chytlavé,  průzračně popové písničky zahrané rockovou kapelou.

Supportům se daří do hudby dostat příjemně pozitivní energii; přesně vědí, jakou kapelou chtějí být, a tuhle vizi naplňují razantně,  přitom nenuceně. Rockovou minulost hodili za hlavu a verze pro rok 2006 působí lehce, mírně pateticky až přecitlivěle.

Foto: Sony BMG

A dohromady jim to všechno naplno funguje. Není v tom cítit ani náznak kalkulu, ani nepoctivé hry s fanoušky na velkou kapelou. Před posluchačem leží dvě možnosti: berte, nebo nechte být.
 
V obou případech je ale nutno uznat, že Kryštof Michal se ukazuje jako jeden z největších českých hitmakerů. Dokáže napsat jednoduchý song, který mu zbaští rádia; s jasnou melodickou linkou postavenou na kytarových riffech, často odkazujících hlavně na (dnes zase obnovenou) australskou legendu INXS. Málokoho asi minul letní hit English Stereo, ohlašující novou desku, první u nové firmy.

Někdy, jako u skladby Light Of My Life, se začíná v náznacích až punkově se zpěvem vyfrázovaným v rychlejším tempu. Balada World Of Prose je naopak melancholicky romantická píseň na rozloučenou.

Možná s týdenní, možná s celoživotní láskou, možná s celým světem - ale spíš jen se západem slunce na španělském pobřeží. A zítra zase znovu na pláž s tím příjemným popově písničkovým klimatem, který mají i kytarové vypalovačky.

Foto: Aktuálně.cz

Už názvem desky Euphony & Other Adventures skupina nastřelila, do čeho fanoušci půjdou. Libozvuků  je tady skutečně spousta,  slogany neotřelé i stokrát provařená klišé (obsažená už v názvech To Stand A Bitter Problem nebo Nothing Is Something). Spíš o každodenním životě než o budoucnosti; když už na ni dojde, je pochopitelně vstřícně lesklá.

Support Lesbiens nic neřeší, nezabývají se politikou, natož třeba náboženskými otázkami. Protože nejsou ten typ kapely, která by měla něco řešit a rozebírat - a která by se měla řešit a rozebírat.

Support Lesbiens: Euphony & Other Adventures. CD, 55 minut, vydala firma Universal, 20006. 

 

Právě se děje

Další zprávy