Lennon znovu ožívá. Na desce pro Dárfúr

mp
14. 7. 2007 23:00
Amnesty International upozorňuje na situaci v Africe
Foto: Warner Music

Praha - Minulý víkend absolvovaly hudební celebrity aktivistický maraton proti globálnímu oteplování Live Earth, teď upozorňují na situaci v súdánském Dárfúru. A bojují nejsilnějšími zbraněmi mírového kalibru - repertoárem Johna Lennona.

S projektem Make Some Noise přišla nejznámější světová organizace pro lidská práva Amnesty International. Hudba hlavního ex-beatla má nejen upozornit na problémy súdánské provincie, ale zároveň vydělat prostředky, které nejpostiženějším oblastem pomohou.

Komplikace nenastaly ani s tradiční potížistkou Yoko Ono. Vdova po mírovém aktivistovi Lennonovi proslula podílem na rozpadu liverpoolské čtveřice a soudními spory o autorská práva svého manžela. Tentokrát udělala výjimku a věnovala je Amnesty International zdarma.

Foto: Reuters

"Johnova hudba vždycky znamenala změnu a v boji za dodržování lidských práv můžeme svět udělat lepším místem," vysvětlila Ono, proč se rozhodla dát skladby volně k dispozici.

Civilní obyvatelstvo v Dárfúru je sužováno vládou podporovanými muslimskými milicemi Džandžávíd. To nenechalo v klidu řadu hvězd v čele s nejznámějším aktivistou dneška, Bonem. Každý ze zúčastněných interpretů si vybral libovolnou píseň z Lennonova sólového repertoáru a nahrál ji bez nároku na honorář.

Dobrovolníci si rozebrali osmadvacet skladeb, z nichž některé se na dvojdisku opakují. Nejslavnější Imagine si nenechal ujít jak teenagerský idol Avril Lavigne, tak kytarista a zpěvák Jack Johnson. O Instant Karma se podělili hned tři interpreti: U2, Tokio Hotel a Duran Duran.

Své verze Lennonových písní na desce prezentují i Aerosmith, kteří zpracovali hymnu Give Peace a Chance, Christina Aguillera si zazpívala Mother a country hvězdy Big & Rich si vybraly Nobody Told Me. Jako první singl se objevil #9 Dream v podání popových premiantů R.E.M.

Svůj hlas připojila i Kanaďanka Avril Lavigne
Svůj hlas připojila i Kanaďanka Avril Lavigne | Foto: Sony BMG

A co kvalita hudby, která na problém upozorňuje? Podobně jako u dalších dobročinných projektů se o ní spíš decentně mlčí, recenzí nebo diskusí se na internetu objevuje pomálu.

Na oficiálních stránkách projektu Make Some Noise lze vyplnit i globální petici adresovanou súdánské vládě, která represe vůči civilistům podporuje a nerespektuje mezinárodní rezoluce. Připojit se můžete ZDE.

Genocida v Dárfuru trvá už čtyři roky a život stála přes 200 tisíc lidí. Arabské milice Džandžávíd společně s vládními vojsky vyhánějí lidi, zabíjejí a znásilňují. Domovy už muselo opustit 2,5 milionu civilistů.

Situace se zatím nelepší - problém se rozšiřuje i do sousedního Čadu. Pokračují také útoky na konvoje se zahraniční pomocí: za dva roky přišlo o život dvanáct humanitárních pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy