Lennon bude ke stažení na internetu

Hej, Reuters
10. 11. 2005 15:30
Los Angeles - Příští měsíc bude na internetu zpřístupněna ke stažení kompletní sólová tvorba Johna Lennona. Lennon se tak stane prvním členem Beatles, který bude mít své nahrávky dostupné online, což jeho dílu může přinést nové fanoušky i mezi mladou generací, která stahování hudby přes internet využívá nejčastěji.
John Lennon
John Lennon | Foto: Aktuálně.cz

Zpřístupněné nahrávky zahrnují vše od prvního plnohodnotného sólového alba nahraného s Plastic Ono Band, přes slavné "Imagine" a "Double Fantasy", až po comebackovou sérii vydanou těsně před Lennonovou smrtí. Budou se prodávat přes hudební servery Napster, Rhapsody, MSN Music a Yahoo Music Unlimited, zatím ale ne přes applovský iTunes. Zatím je na internetu k dispozici dvoj-CD "Working Class Hero" s kolekcí největších hitů, od 5. prosince v Británii a od 6. prosince v USA pak bude následovat zbytek skladeb. Vybrané Lennonovy nahrávky bude možné stahovat i přímo do mobilních telefonů.

Nahrávky písní Beatles jsou v držení společnosti Apple, ale ještě nebyly nabídnuty legálně ke stažení. Sólové projekty dalších členů Beatles na internetu zatím také nejsou, s výjimkou posledního alba Paula McCartneyho "Chaos and Creation in the Backyard".

Doba digitálního vydání Lennonových písní přibližně odpovídá dvěma významných datům: minulý měsíc by oslavil 65. narozeniny a 8. prosince uběhne 25 let od zavraždění Lennona šíleným fanouškem před jeho newyorským domem. Yoko Ono, vdova po Johnu Lennonovi, v prohlášení vydavatelské společnosti uvedla, že je ráda, že sólová tvorba jejího manžela bude nyní dostupná nové generaci hudebních fanoušků: "Nové technologie vždycky bral za své a toto by se mu velmi líbilo," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy