Foo Fighters nabídli nové album volně ke stažení a věnovali ho obětem pařížských útoků

Magazín Magazín
24. 11. 2015 9:35
Americká rocková kapela Foo Fighters nabídla svoje nové album volně ke stažení a vybídla fanoušky, aby věnovali finanční příspěvky pozůstalým pařížských teroristických útoků. "Naše srdce jsou s vámi a vašimi rodinami. Oslavujme život a lásku hudbou," vybízí frontman kapely Dave Grohl. Fanoušci rozhodnutí kapely chválí.
Foo Fighters
Foo Fighters | Foto: FF

Seattle - Americká rocková kapela Foo Fighters se rozhodla svoje poslední album věnovat obětem teroristickým útokům v Paříži, a to nejen symbolicky.

Pět nových písniček z EP Saint Cecilia nabídla volně ke stažení. Místo zpoplatnění za stáhnutí skladeb zorganizovala finanční sbírku ve prospěch pozůstalých pařížských teroristických útoků. Fanoušci mohou přispět od deseti do stovky dolarů, píše hudební server NME.

"Vybíráme peníze pro všechny, kterých se bezprostředně dotkla zvěrstva vykonaná v Paříži. Naše srdce jsou s vámi a vašimi rodinami. Oslavujme život a lásku hudbou," vyzývá v dopise zveřejněném na webu frontman kapely Dave Grohl.

Lídr Foo Fighters vnímá hudbu jako možnost a způsob, jak přinést trochu světla do potemnělého světa. "Hudba je život. Naděje a uzdravení jdou ruku v ruce s písní. To nám nikdy nikdo nevezme," vysvětluje Grohl.

Kapela pojmenovala desku podle patronky hudby svaté Cecilie a původně ji plánovala vydat v den ukončení letošího světového turné, které přerušily pařížské události a útok na koncertní sál Bataclan, kde měli koncert američtí Eagles of Death Metal.

Záměr kapely kvitují i fanoušci na sociálních sítích. Ti oceňují nejen volně dostupné písně, ale chválí i finanční sbírku.

"Přesně tohle je jeden z důvodů proč jsou Foo Fighters mojí nejoblíbenější kapelou. Není to jen proto, že nabídli nové album k volnému sdílení, za což vám samozřejmě děkuji, ale je to právě kvůli tomu dopisu," napsal jeden z diskutujících na Facebooku.

Rockeři podle fanoušků využívají svojí slávy tím nejvhodnějším způsobem a vyzývají i další podobně smýšlející k boji s destruktivitou a nenávistí.

Pochvalně se vyjadřují i stovky dalších. "Ten dopis je nádherný. Děkujeme vám. Mexiko vás miluje," napsal mexický fanoušek. Souhlasně ale přitakává i fanoušek z Česka. "Díky. Vaše hudba dělá z našeho světa lepší místo k žití."

 

Právě se děje

Další zprávy