Leader Arctic Monkeys znovu zasahuje na Mercury Prize

tur
22. 7. 2008 14:30
Britská hudební cena zná nominace pro letošní rok
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Třetí nominaci na prestižní britskou Mercury ve třech letech se povedlo získat frontmanovi kytarových Arctic Monkeys. Tento rok se dostal do výběru dvanácti jmen se svým bočním projektem epicky filmových rozměrů The Last Shadow Puppets.Ti fungují coby duo ještě se zpěvákem liverpoolských The Rascals Milesem Kanem. 

Arctic Monkeys vyhráli Mercury Prize v roce 2006 s debutem Whatever People Say I Am, That's What I'm Not; o rok později zasáhla sheffieldská formace do výběru s nominací za Favourite Worst Nightmare.

Dvanáct alb, které charakterizují britskou scénu posledních dvanácti měsíců, bylo vyhlášeno v úterý dopoledne při malém ceremoniálu v Covent Garden. Kromě nováčků a zároveň  favoritů The Last Shadow Puppets letos do výběru opětovně zasáhli i veteráni jako Radiohead s In Rainbows nebo společné album Roberta Planta s Alison Krauss, Raising Sand.

Foto: Universal Music
Čtěte také:
Mercury Prize získávají Klaxons, retrohudba budoucnosti
Alex Turner z Arctic Monkeys vyhrává hitparádu. Vždycky

Mercury Prize tak do jisté míry vyvažuje nařčení z toho, že je posedlá pouze novinkami, neboť drtivou většinu loňských nominací tvořily pouze debuty - a debut také vyhrál. Šlo o nu-raveový milník Myths of the Near Future od Klaxons.

„Těchto dvanáct alb něco vypovídá o současné britské scéně. Je to velice nabitý seznam. Každý kdo na něm je, si to zaslouží," prohlásila porotkyně minulých ročníků Lauren Laverne, která oznámila letošní seznam nominací na tuto nejnepředvídatelnější cenu.

The Last Shadow Puppets - Standing Next to Me

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Do "konzervativní části" nominovaných alb spadají i desky déle fungující tradičních kytarovek Elbow nebo British Sea Power. Nové jméno - i když s absolutním retro zvukem ve stylu Amy Winehouse - zase reprezentuje zpěvačka Adele, jejíž debut 19 vyšel na jaře. Zpěvačku už vyhodnotila odborná anketa BBC Sound of 2008 jako nejnadějnější jméno tohoto roku.

Seznam nominací

Progresivní směr nominací na letošní Mercury Prize, jejíž výherce bude vyhlášen 4. září, zastupuje londýnský dubstepový interpret Burial, jehož album Untrue okupovalo přední místa výročních kritických anket roku 2007. Do výběru se dostal i nový projekt zpěváka Super Furry Animals, Gruffa Rhyse. Nese titul Neon Neon a jejich první album silně těží z estetiky 80. let.

Jestli něčím, pak letošní nominace zaujaly především absencí vyložených trendy novinek (jako v minulých ročnících) a zároveň opominutím některých evidentních komerčně úspěšných jmen, kterým byly věštěny velké šance. Chybí mladičká Duffy, jejíhož debutu Rockferry se prodalo přes milion kusů, i nepřehlédnutelní Coldplay.

Porota, která si od roku 1992 buduje reputaci nevypočitatelné a vrtkavé fortuny, každoročně hledá nejlepší britské album. K prestižní ceně, která častokrát znovu oživí prodej oceněné desky, se váže i odměna 20 tisíc liber pro vítěze. Tím prvním v historii udílení se stali Primal Scream s albem Screamadelica.

Volba vítězných titulů vždy staví na taktice obejít zjevné komerční trháky a spíše najít a podpořit kvalitu v mainstreamu.

 

Právě se děje

Další zprávy