Lady Gaga má svoji zmrzlinu, ale marně čeká na skandál

Karel Veselý
12. 3. 2011 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Lady Gaga na módní přehlídce v Paříži
Lady Gaga na módní přehlídce v Paříži | Foto: Reuters

Zpráva týdne

Nebývalá vlna sebezpytu proběhla mezi americkými popovými hvězdami. Jak se ukázalo, nemálo z nich hrálo a zpívalo v posledních letech v Libyi na pozvání členů rodiny místního tyrana Muammara Kaddáfího, jehož režim se právě hroutí v přímém přenosu. Beyonce, Mariah Carey, Nelly Furtado i 50 Cent přiznali, že se účastnili Kaddáfího oslav - a aby trochu ulevili svědomí, poslali teď takto vydělané peníze na charitativní účely.

Mariah Carey
Mariah Carey | Foto: Profimedia.cz

„Cítím se hrozně trapně, že jsem se něčeho takového účastnila. Myslím, že pro nás muzikanty je to velké poučení do budoucnosti. Musíme nést větší zodpovědnost a zajímat se o to, kdo si naše koncerty platí," prohlásila v rozhovoru pro časopis People Mariah Carey, která na Silvestra 2009 zazpívala pro Kaddáfiho syna Seif al-Islam el-Qaddafiho za honorář přesahující milion dolarů.

Zpěvačka na omluvu prohlašuje, že vůbec netušila, pro koho bude vystupovat. O rok později na podobné oslavě zapěli Beyoncé a Usher, zatímco další dobře zaplacení hosté Jay-Z a Jon Bon Jovi tleskali z publika. Beyonce už prý vydělané peníze dala na obnovu zemětřesením poničené Haiti.  Milion na charitu poslala i Nelly Furtado, která pro Kaddáfiho rodinu zazpívala na soukromém večírku v Itálii v roce 2007.

Skutečně se Mariah Carey a spol. do budoucnosti poučí a přestanou hrát pro politicky pochybné existence? Dost těžko. Klesající zisky v hudebním průmyslu budou i nadále znamenají, že hvězdy nepohrdnou žádnou příležitostí, jak si vydělat peníze.

A když na to přijdou novináři? Vždycky se to dá svést na naivitu.

 

Doporučujeme

Hvězda současné dubstepové scény Ramadanman dorazí z Anglie na první narozeniny klubové noci Vibrátor, která rozhýbe Roxy v sobotu 12. března. / V neděli 13. března je přichystána lahůdka pro fanoušky současného synth-popu. Do Lucerna Music Baru míří anglické duo Hurts, jeden z největších loňských hudebních objevů. / Od příštího pátku do neděle (18.3. - 20.3.) se do Meetfactory a Bio Oko přestěhuje audiovizuální festival Lunchmeat, který propojí současné elektronické experimenty (britští producenti Luke Abbott a King Cannibal nebo Američan Teebs) s předními VJi (španělský tým NińoViejo, Švýcar Boris Edelstein). 

 

Další zprávy

Foto: latimes.com

Muzikál Spiderman, na kterém spolupracovali i Bono a The Edge z U2, stíhají pořád další rány. Premiéra naplánovaná na 15. března znovu nebude a režisérka Julie Taymor navíc dostala vyhazov. Show stála astronomických 65 milionů dolarů, ale kvůli zranění herců a problémy s bezpečnostními předpisy se premiéra už dva měsíce odsouvá. A teď to vypadá, že nebude dříve než v létě. K dobré náladě tvůrců nepřidají ani zdrcující kritiky novinářů, kteří shlédli generálku. „Po deseti dvaceti minutách se už neptáte Jak je možné, že něco tak drahého vypadá tak levně? - ale Jak dlouho tady ještě vydržím,'" napsal Ben Brantley v The New York Times.  Přesto se na inscenaci prodávají lístky a newyorský spektákl tak vydělává neuvěřitelné částky.

Nine Inch Nails ještě mají budoucnost, tvrdí Trent Reznor, který nedávno dostal Oscara za hudbu k filmu Sociální síť. S režisérem Davidem Fincherem pracuje i na jeho dalším kousku The Girl with the Dragon Tattoo (americká adaptace detektivky Muži, kteří nenávidí ženy). Ale zároveň se prý hodlá vrátit ke svému nejslavnějšímu hudebnímu jménu. „Moje různorodé projekty se vzájemně inspirují a Nine Inch Nails nejsou mrtví. Chystám se k nim vrátit," napsal minulý týden na internetové fóru své kapely. V nejbližších sto letech, dodáváme.

Phil Collins
Phil Collins | Foto: Aktuálně.cz

Konec kariéry naopak ohlásil/neohlásil/ohlásil  Phil Collins. Chce se prý naplno věnovat dětem a dokončit knihu o bitvě u Alamo, která ho tak fascinuje. Na sarkastické poznámky novinářů, kteří bývalého bubeníka Genesis nikdy neměli moc v lásce, reagoval ještě druhým veřejným prohlášením, ve kterém specifikuje, že jeho odchod rozhodně nemá co do činění s hořkostí nebo zneuznáním. „Nestal se ze mě podivín, který sní o tom, že v minulém životě bojoval v občanské válce, ani někdo, kdo se lituje a loučí se s kariérou kvůli špatným recenzním," napsal Collins po několika protichůdných zprávách. A publicisté? Ti si svorně oddechli, že nebudou muset poslouchat jeho další album.

Zmrzlina s příchutí mateřského mléka? To je moc i pro Lady Gaga. Aspoň pro to, že ji zmrzlinářství na londýnské ulici Covent Garden prodává pod názvem Baby Gaga. V dopise adresovaném jeho majitelům požaduje zpěvačka okamžité stažení z prodeje a dokonce používá výraz „nechutný". Na někoho, kdo nosí klobouček ze syrového masa, trochu cimprlich.

Teenagerský idol Justin Bieber se ostříhal a jeden pramínek jeho božských vlasů se na aukční síni eBay prodal za 40 tisíc dolarů. Za akcí stojí komička a porotkyně z American Idol Ellen DeGeneres, která slíbila, že výtěžek půjde na charitativní organizaci bojující za práva zvířat. 

Bob Dylan
Bob Dylan | Foto: Reuters

Bob Dylan zahraje poprvé v Číně. Tamní mnisterstvo kultury už souhlasilo, a tak si folkovou legendu budou moci fanoušci v Pekingu a Šanghaji vychutnat na začátku dubna. Zpěvák měl do nejlidnatější země světa dorazit už vloni, ale koncerty byly na poslední chvíli zrušené. Pod odborníků je povolenka ministerstva překvapením; Dylanovi patrně paradoxně pomohl fakt, že v Číně není příliš známý, neboť v jeho nejslavnější éře byla země hermeticky uzavřená vlivům ze Západu.

Dobrá zpráva přichází z BBC, která se rozhodla zveřejnit na internetu kompletní archiv slavného pořadu Desert Island Disc (Desky na pustý ostrov). Rozhlasový týdenník z BBC Radio 4, ve které slavné osobnosti představují svá oblíbené alba nebo knihy, se vysílá už od roku 1942 a mezi zpovídané „trosečníky" patřili v minulosti Paul McCartney, Rowan Atkinson i Andrew Lloyd-Webber.

 

Žebříčky

Britská zpěvačka Adele dokonale uhranula Británii a už měsíc vládne singlovému i albovému žebříčku. Čerstvá vítězka prorocké ankety BBC Sound Of 2011 - zpěvačka Jessie J - se musí v obou spokojit jen s dvojkou. Beady Eye neboli pohrobci britských rockových bohů Oasis startují s debutovým albem Different Gear, Still Speeding až na trojce. / Adele slaví velké úspěchy i v USA, kde její album 21 vládne už druhý týden. Britové se můžou radovat, protože ovládli všechny medailové pozice. Na dvojce je debutové album Late Nights & Early Mornings od Marshy Ambrosius dříve známé z r'n'b dua Floetry, třetí je Sigh No More od Mumford & Sons, již jsou v USA už platinoví. Mezi singly vévodí Born This Way od Lady Gaga. / Český žebříček moc vzrušení nenabízí - na čele je znovu Shakira s Loco, nejprodávanější album mají „andělští" Nightwork. Televizní ceremoniál hudebních cen pomohl Republic of Two, jejíž Raising The Flag boduje aspoň na čísle 36.

 

Nové desky

Foto: Aktuálně.cz

Beady Eye - Different Gear Still Speeding (Dangerbird Records) Po odchodu Noela Gallaghera z Oasis se zbytek kapely včetně jeho bratra Liama rozhodl pokračovat pod novým jménem Beady Eye. Jejich debut obsahuje podle některých „nestoudné vykrádání z dřevní tradice britského rocku" (Slant) a podle jiných „nejlepší album Oasis za poslední dekádu, pokud vás nezajímají inovace" (The Independent).

Kurt Vile - Smoke Ring for My Halo (Matador) Čtvrté album blues ovlivněného písničkáře z Philadelfie kritika hojně srovnává s velikány amerického „uvědomělého" rocku, jako jsou Tom Petty či Bob Seger. „Kurtova hudba má v sobě zvláštní kouzlo, díky němuž zní syrově a zároveň melodicky, znuděně a apaticky - a přitom si vyžaduje vaši plnou pozornost," píše Slant.

Brit Awards - Avril Lavigne
Brit Awards - Avril Lavigne | Foto: Reuters

Avril Lavigne - Goodbye Lullaby (RCA) Kanadská pop-punková hvězdička se nedávno rozvedla a teď o tom natočila introspektivní a osobní desku, které vládnou akustické kytaru. „Je to vcelku efektní, ale pořád jen popové album podle šablony," konstatuje Dot Music a Spin ironicky poznamenává: „Když si Avril začne vypůjčovat názvy písniček od R.E.M. nebo Pink Floyd, jde do tuhého."

Elbow - Build A Rocket Boys! (Universal) The Seldom Seen Kid vyneslo ostrovním indie rockerům Elbow prestižní Mercury Prize, jejich první deska po třech letech nabízí meditace nad stářím a smrtí. „Tyto pány by nikdo netipoval na rockové hvězdy, nicméně nová deska potvrzuje, že jimi jsou po zásluze," píše The Guardian. Klip k písni Neat Little Row zde

 

Klip týdne

Lady Gaga si dala v minulých letech ve své klipové tvorbě laťku hodně vysoko a nový snímek k singlu Born This Way ji bohužel (atletickou terminologií řečeno ) jen podběhl. Kde je chyba? Na první pohled všechno sedí: stylizovaný porod na začátku, násilí, nahota, smrt, orgány bez těla. Slavný fotograf Nick Knight v roli režiséra (kdysi natočil klip Pagan Poetry s Björk propichující se bradavky) odvedl dobrou práci. Jenže spolky věřících a ligy moralistů mlčí,  MTV nic nezakazuje a internetová fóra neplní odhalování iluminátských symbolů. Trochu to vypadá, že svět si na Gaga už zvykl. Což je špatná zpráva pro zpěvačku, která kariéru postavila na mediální manipulaci a fascinaci slávou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

Foto: EMI

O tom, že vinylová deska pořád žije, se v posledních letech napsalo už hodně. Americké veřejnoprávní rádio NPR informuje, že prodeje vinylů v loňském roce stouply o 14 procent. Čísla jsou nicméně pořád tak malá, že netvoří ani procento celkových prodejů všech nosičů. Nejprodávanějším vinylem v USA byla klasika Abbey Road od The Beatles (35 tisíc kusů), hned za ním jsou dvě desky, které posbíraly ceny Grammy: The Suburbs od Arcade Fire a Brothers od The Black Keys prodaly přes 18 tisíc kusů. „Vinyl je na vzestupu, ale myslím si, že i pro něj existuje strop," cituje článek Andrese Santo Dominga, zakladatele labelu Mexican Summe. „Myslet si, že by se znovu mohl stát převládajícím formátem je bláznovství."

Portál IndyWeek si všímá experimentů s financováním desek, které fanoušci podpoří ještě předtím, než vzniknou. Tzv. crowdfunding (davové financování) se v posledních letech stalo v nezávislém sektoru celkem oblíbené a článek cituje statistiky portálu Kickstarter, přes nějž fanoušci podpořili vznik více než dvou a půl tisíce projektů, jež sahají od hudby až k filmům. Tento model ale není bez rizika.

Foto: Aktuálně.cz

„Kritici tvrdí, že při takovém předfinancování často hrozí velké zklamání. Muzikanti prostě nejsou schopni dostát očekávání lidí, kteří si jejich desku předplatili. Výsledkem jsou zklamaní uživatelé, kteří už příště nepřispějí," všímá si článek. Chcete si vyzkoušet crowdsourcing v praxi: brněnská skupina Kazety aktuálně přes internet burcuje fanoušky, aby koupí jejich nových triček podpořili natáčení nové desky.

Žebříčků rekapitulujících  rok v hudbě 2010 bylo už v médiích dost a dost. Tento ale stojí za pozornost. Portál Songkick spočítal, kteří interpreti ujeli během posledního roku nejdelší turné, a sestavil seznam nejpracovitějších muzikantů. Vévodí mu emo kapela Mayday Parade, která strávila vloni na turné 194 dní. Na dalších místech jsou Caribou (dvakrát koncertující v Čechách) a Surfer Blood.  V desítce nejpracovitějších nechybí ani Lady Gaga. Vůbec nejdelší cestu museli ale absolvovat Vampire Weekend, kteří na svých 241 tisících kilometrů urazili přes polovinu cesty ze Země na Měsíc.

 

Varujeme

Industriální hudba má u nás silnou základnu, takže se Sólo pro cirkulárku v podání originálního kutila Milana Buričina nepochybně setká s velkým ohlasem. Bojovník proti komunismu, amatérský politolog, vědecký ateista, spisovatel sci-fi a zpěvák s bezedným repretorárem čtyři set padesáti vlastních i lidových písní tentokrát trochu zaexperimentoval a výsledek stojí za to. Všimněte si navíc autentického textu ze života.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy