R.E.M.: Ve skutečnosti jsme se nerozpadli, jen netočíme nové desky a nejezdíme turné

mad
16. 3. 2016 8:21
Člen americké skupiny R.E.M. po letech prozradil, kdo stál za rozpadem kapely. Michael Stipe chtěl delší pauzu, kytarista Peter Buck vzápětí navrhl, aby se kapela rozpadla úplně. S tím souhlasil i třetí člen Mike Mills. Hudebníci mezi sebou stále udržují kontakt, protože společně vlastní vydavatelství a řadu budov, jak vysvětlil v rozhovoru pro časopis Rolling Stone kytarista Buck.
R.E.M.
R.E.M. | Foto: Reuters

Rozpad kapely R.E.M. se zrodil během nahrávání alba Collapse Into Now. Zpěvák Michael Stipe tehdy řekl kytaristovi Peteru Buckovi a basákovi Miku Millsovi, že potřebuje od všeho klid, a to na dlouho. Buck tehdy odpověděl: „A co napořád?“ Mills s návrhem souhlasil.

Kytarista Peter Buck v novém rozhovoru pro časopis Rolling Stone popsal, jak k rozpadu v roce 2011 došlo. Vytvořil tehdy pětistránkový seznam věcí, které na kapele už nesnese. „Bylo tam všechno kromě psaní songů, jejich hraní a nahrávání. Šlo o peníze, politiku a fakt, že jste se museli setkávat s novými lidmi 24 hodin denně a nemohli jste se rozhodovat podle sebe,“ řekl Buck.

V rozhovoru pro The Guardian v roce 2011 Stipe odmítl komentovat, kdo s nápadem přišel. „Myslím, že to není důležité. Nikomu do toho nic není,“ řekl tehdy Stipe.

V rozhovoru pro Rolling Stone kytarista Buck uvedl: „Technicky se kapela rozpadla, ale ne ve skutečnosti. Jen neděláme nové desky a nejezdíme na turné. Vlastníme ale vydavatelství, budovy. Vlastníme sklad s nahrávkami a věcmi, které jsem ani neviděl. Proč chodit do skladu?“

Řekl také, že fanoušci nemají očekávat sérii různých alb s dosud nevydanými songy. Skupina sice má několik písní, které se na desky nedostaly, ale Buck je považuje za příliš průměrné.

Skupina R.E.M vznikla v roce 1980, debutovala albem Murmur v roce 1983. Během své kariéry prodali hudebníci celosvětově přes 85 milionů alb, kapela se rozpadla v září 2011. 

 

Právě se děje

Další zprávy