Kylie Minogue se vrátila k disco hudbě. Pátou dekádu v řadě vede hitparádu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
14. 11. 2020 17:24
Australská zpěvačka Kylie Minogue dosáhla v popové hudbě prvenství, které považuje za šílené. Po vydání nového alba nazvaného Disco se stala první ženou, jejíž desky se ve Velké Británii umístily na prvním místě prodejního žebříčku v průběhu pěti dekád, od 80. let do současnosti.
Kylie Minogue se na novém albu vrací k hudbě svého mládí.
Kylie Minogue se na novém albu vrací k hudbě svého mládí. | Foto: BMG

V pořadí 15. studiové album, které Australanka natočila z větší části doma v průběhu nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru, zároveň ve Velké Británii zaznamenalo nejlepší letošní vstup do hitparád. Desky se prodal ekvivalent 55 tisíc kusů, do čehož je započítán i přepočet poslechů ze streamovacích služeb.

Údaje poskytla anglická společnost Official Charts Company, která sestavuje hitparády.

"Zní to bláznivě. Vždyť je mi 52 let," reagovala Minogue na prvenství, kterého v Británii dosud nedosáhla žádná žena a o nějž se dělí s jedenasedmdesátiletým Američanem Brucem Springsteenem.

Deska, kterou se Kylie Minogue vrací ke svým kořenům v disco hudbě, je její v pořadí osmá na špici anglické hitparády. Překonala tak Cliffa Richarda, Eltona Johna nebo George Michaela, kteří všichni měli na prvním místě tabulky sedm alb.

"Spousta těch nejlepších popových písní, které zní tak hrozně jednoduše, je ve skutečnosti nejtěžší udělat. Aby vás při poslechu nic nerušilo, aby tam nebyly žádné triky, aby prostě promluvila síla písně," říká Kylie Minogue.

Poprvé na sebe upozornila v 80. letech minulého století v soap opeře Neighbours (Sousedé), ve které účinkovala mimo jiné po boku česko-australské herečky Dagmar Bláhové.

Na hudební scénu pak Minogue vstoupila koncem 80. let, kdy spolupracovala s britským producentským triem Mikea Stocka, Matta Aitkena a Petea Watermana.

Videoklip ke skladbě Magic z nového alba Kylie Minogue. | Video: BMG

"Když poprvé přišla do studia, nebyli jsme si jisti, jestli má vůbec nějakou jiskru. Ale jakmile se postavila za mikrofon, jako by se v ní něco zapnulo a jela," vzpomíná Mike Stock.

Zpěvačka s producentským triem natočila čtyři desky, z nichž debut Kylie vydaný roku 1988 a následná Enjoy Yourself hned vystřelily do čela hitparády. "Naše první společné album se stalo jedním nejprodávanějších v celých 80. letech," zdůrazňuje Stock. "Samozřejmě jsem na něj dodnes pyšný. A stejně tak jsem pyšný, že Kylie v branži vydržela. Už jen přežít v popové hudbě dá zabrat. Ale jí se pořád daří skvěle."

Držitelka jedné americké ceny Grammy a tří Brit Awards, která celosvětově prodala přes 80 milionů desek, měla vztah k disco hudbě odmalička. Tehdy si pouštěla nahrávky skupiny ABBA nebo zpěvačky Donny Summerové, které vlastnili její rodiče.

Na novince Disco se do této éry vrací. "Když mi bylo osm, devět nebo deset, začala jsem objevovat hudbu. Sama jsem si pouštěla desky, které měli rodiče, a mezi nimi byla spousta disca," vysvětluje zpěvačka, proč má tuto hudbu "dodnes v krvi", jak říká.

Její předchozí nahrávka Golden z roku 2018 byla ovlivněná stylem country.

Obal desky Disco.
Obal desky Disco. | Foto: BMG

"Už tehdy jsem ale věděla, že se budu chtít vrátit na taneční parket. Nevěděla jsem akorát, že to nakonec bude tak přímočaré disco. Ale namířeno jsem tam měla už tehdy," doplňuje.

Většinu písní na nové desce Kylie Minogue spolupodepsala i jako autorka. Album natočila z větší části v průběhu letošního nouzového stavu, a to ve studiu, které si postavila doma.

Doufá, že lidé se na její hudbu napojí. A byť singl Say Something nezamýšlela jako reakci na pandemii, nakonec podle ní přesně tímto způsobem rezonuje. "Ta písnička začíná slovy o tom, že jsme od sebe 'vzdáleni miliony kilometrů na tisíce způsobů'. A tohle letos dostalo nový rozměr," kvituje Kylie Minogue.

Videoklip ke skladbě Say Something z nového alba Kylie Minogue. | Video: BMG
 

Právě se děje

Další zprávy