Kvůli opeře nesmím zapomenout, jaký je život. Tenorista Kaufmann vysvětluje, proč rušil vystoupení

AP, Kultura
19. 1. 2018 14:51
Praha stejně jako jiné metropole v uplynulých letech zažila, jak nejžádanější tenorista současnosti Jonas Kaufmann zrušil své vystoupení. Pěvec podstoupil chirurgický zákrok a zápasil s prasklou cévkou v hlasivkách, také se ale rozhodl víc věnovat rodině.
Jonas Kaufmann v Česku prvně účinkoval roku 2011.
Jonas Kaufmann v Česku prvně účinkoval roku 2011. | Foto: Gregor Hohenberg, Sony Classical

Operní pěvec Jonas Kaufmann, jenž je patrně nejžádanějším tenoristou světa, doufá, že již nebude muset rušit žádná další vystoupení. Osmačtyřicetiletý německý rodák s uhrančivým hlasem to řekl v rozhovoru pro agenturu AP.

Po čtyřleté absenci, kterou způsobily zdravotní problémy a rozhodnutí více se věnovat dětem, Kaufmann v těchto dnech účinkuje v americké Kalifornii a v New Yorku. "Jsem šťastný, že mám tak nadšené fanoušky, kteří by mě nejraději slyšeli každý den," prohlásil Kaufmann.

Hlas ho začal trápit před sedmi lety. V roce 2011 musel boloňskému Teatro Comunale odříct turné po Japonsku kvůli chirurgickému zákroku - lékaři mu tehdy v hrudníku odstranili lymfatickou uzlinu. Předloni v září zase pěvci praskla cévka v hlasivkách, kvůli tomu nevystupoval pět měsíců.

Zdravotní problémy Kaufmanna přiměly zrušit i vystoupení v newyorské Metropolitní opeře. V sezoně 2014/2015 vynechal dvě reprízy Bizetovy opery Carmen, rok nato nenastoupil do nové inscenace Pucciniho Manon Lescaut. A nedávno se omluvil ze současné verze Pucciniho Tosky, kterou v newyorské Met nastudoval Emmanuel Villaume, tedy šéfdirigent pražského PKF - Prague Philharmonia.

Tentokrát ovšem Kaufmann svou neúčast vysvětlil rodinnými důvody. V době zkoušek prý potřeboval být doma nedaleko Mnichova se svou devatenáctiletou dcerou a mladšími dospívajícími syny.

Met nakonec za Kaufmanna našla náhradu a nyní tenoristovi nabídla angažmá příští sezonu v Pucciniho Děvčeti ze Západu.

V novém interview ovšem Kaufmann tvrdí, že se cestování rozhodl omezit nanejvýš na dobu tří týdnů. "Přestože mé děti jsou čím dál starší, pořád mě potřebují," vysvětlil. "Jde o školu, jejich soukromý život, věci, které potřebují nebo chtějí probrat se svým otcem. Musím si upravit životní režim tak, abych byl k dispozici všem a přitom jsem zvládal operní provoz," uvedl pěvec.

Tuto sezonu již ze zdravotních důvodů zrušil koncerty v Bukurešti, Rumunsku, silvestrovský večer v Moskvě i vystoupení s Orchestrem Národní akademie svaté Cecílie v Římě. "Kdybych se vrátil moc brzy, patrně bych si hlas definitivně zničil," vysvětluje Kaufmann, proč je nadále opatrný. "Snad je i pro mé posluchače nejlepší, abych si hlas chránil. Přesně poznám, kdy mám přestat zpívat a počkat, než je to pro mě zase bezpečné."

Wagnerova Parsifala tenorista Jonas Kaufmann zazpívá na letošních Mnichovských operních slavnostech. Roli si před lety vyzkoušel v newyorské Met.

Jonas Kaufmann vystudoval v Mnichově, v letech 1994 až 1996 působil ve Státním divadle v německém Saarbrückenu.

Roku 1999 debutoval na Salcburském festivalu a v milánské La Scale, roku 2004 v londýnské Královské opeře a Pařížské opeře, dva roky nato ve Vídeňské státní opeře a v newyorské Met, kde zpíval Alfreda ve Verdiho Traviatě. Roku 2010 na Hudebních slavnostech v Bayreuthu ztvárnil titulní roli Lohengrina.

Tuto sobotu pěvec v newyorské Carnegie Hall zazpívá Schubertův cyklus Krásná mlynářka, jejž roku 2010 natočil pro společnost Decca Records. V dubnu ho v New Yorku a v Bostonu čeká účinkování v koncertní verzi druhého dějství Wagnerova Tristana a Isoldy.

Kaufmann v Česku
Autor fotografie: Gregor Hohenberg, Sony Classical

Kaufmann v Česku

◼ O zdravotní indispozici německého tenoristy Jonase Kaufmanna, která jej nutí rušit mnohá vystoupení, vědí také čeští posluchači. V říjnu 2015 pěvec odřekl vystoupení v pražské Smetanově síni Obecního domu, v doprovodu orchestru PKF - Prague Philharmonia jej nahradil v březnu 2016.

◼ V Česku byl Kaufmann poprvé roku 2007, kdy zde natáčel album operních árií. V Praze zpíval v lednu 2011 a znovu o rok později. V roce 2014 byl v metropoli rovnou dvakrát - ve vyprodaném Obecní domě uvedl Schubertův písňový cyklus Zimní cesta, na letní scéně pak zahájil Mezinárodní hudební festival Český Krumlov.

◼ Kaufmann také v minulosti zpíval Smetanovu Prodanou nevěstu, ovšem v němčině - čeština je pro něj prý příliš těžká na výslovnost.

Andreu Chéniera z opery Umberta Giordana bude zpívat na přelomu dubna a května ve Vídeňské státní opeře, na Mnichovských operních slavnostech se má v nové inscenaci ujmout Wagnerova Parsifala.

V brzké době jej čeká ještě Verdiho Otello a francouzská verze Dona Carlose. V květnu v Londýně rovněž zazpívá upravené Čtyři poslední písně Richarda Strausse, které jsou přitom původně určeny sopranistce.

Výhledově by se Kaufmann prý rád naučil ještě Wagnerova Tannhäusera a Korngoldovo hudební drama Mrtvé město, vypočítal v interview.

Jak připomíná agentura AP, to vše se odehrává v době, kdy se Kaufmannovi též mění osobní život. Pěvec se před čtyřmi roky rozešel se svou partnerkou, mezzosopranistkou Margarete Joswigovou, a dnes žije s operní režisérkou Christiane Lutzovou.

"Existovala celá generace pěvců, kteří jako by své životy zcela odevzdali umění a nedělali nic jiného. Nesportovali, když byla zima, nechodili ven," popisuje Kaufmann. "Museli úplně zapomenout, jaký je život. A pokud tohle nevíte, nebudete ani vědět, co dělat na jevišti," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy