Květy, Zrní nebo Dusilová mají nominaci na cenu Apollo

Karel Veselý
11. 12. 2012 9:28
Sedm alb se utká o Cenu české hudební kritiky Apollo 2012
Foto: Zrní

Praha - O Cenu české hudební kritiky Apollo zhmotněnou do sošky výtvarníka Maxima Velčovského a provázenou šekem na 60 tisíc korun od OSA a hlavně titulem deska roku se bude ucházet sedmička alb vydaných v posledních dvanácti měsících.

Mezi vyvolenými, které vybrala široká porota bezmála devadesáti českých hudebních publicistů, je třeba zpěvačka Lenka Dusilová, skupina Charlie Straight nebo debutující Boris Carloff. Vítěz bude oznámen 6. února 2013 na večírku v klubu SASAZU.

Foto: Bet Orten

Do druhého kola poslali čeští hudební publicisté i tři anglicky zpívané desky s mezinárodními ambicemi. Jedinou ženou v nominacích je Lenka Dusilová ambiciózně propojující na albu Baromantika pop, elektroniku a lidovou hudbu. Nahrávka má vročení 2011, ale díky vydání v prosinci album splnilo pravidla k nominaci na letošní ročník. Spojení Dusilové s Beatou Hlavenkovou, Viliamem Bérešem a Patrickem Karpentskim také zastupuje generaci devadesátých let, letos šestatřicetiletá zpěvačka vydala první desku v roce 1994 s projektem Sluníčko, podílela se na albech Lucie nebo Čechomoru a sólovou kariéru odstartovala na přelomu tisíciletí.

Druhým zástupcem „střední" generace domácí alternativy je Umakart - superskupina, jejíž jádro tvoří Jaromír Švejdík z Priessnitz a producenti Dušan Neuwerth (Tata Bojs) a Jan P. Muchow (The Ecstasy of Saint Theresa). Nominovaná deska Vlci u dveří rozvíjející specifickou estetiku jesenických Priessnitz střiženou ovšem elektronickými experimenty EOST je jejich teprve druhý studiový počin, se kterým přišli osm let po debutu Manuál. Podíleli se ale třeba na úspěšném soundtracku k filmu Alois Nebel a nebo na letošním comebackovém albu Václava Neckáře nazvaném Dobrý časy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Folk a intimní elektronika

Třetí nejstarší skupinou mezi sedmičkou vyvolených jsou brněnské Květy, které písničkář Martin E. Kyšperký zakládal na konci devadesátých let. Jejich aktuální deska Bílé včely je už jejich sedmým studiovým počinem a za ty předchozí dvakrát získali ceny Anděl v kategorii alternativa.

Foto: Indies

Poznávacím znamením Květů jsou nezaměnitelné surreálné texty vycházející ze snové poetiky a hravá zvuková produkce, nová deska ale zároveň nabízí silnou generační výpověď a syrovým zvukem se z tradičního rukopisu Kyšperského, v němž lze slyšet i vlivy lidové hudby, trochu vymyká.

Z folkloru čerpá i kladenské Zrní, které s Květy sdílí i producenta nominované desky, kterým byl Ondřej Ježek. Na své třetí desce Soundtrack ke konci světa zkoumají „čeští Arcade Fire" rozpad civilizace a nabízí poetické ponory do nevědomí, zvukové hračičkářství i melodika napojená na archeologické vrty do tradice lidové hudby. K tomu si na nové desce připojte písňový cyklus s tématem apokalypsy plný biblických obrazů zkázy i s úlevným zjištěním, že konec světa možná nebude taková tragédie, jak to vypadá.

Nominaci uzmul i zpěvák a producent Boris Carloff, jehož The Escapist je intimní, zádumčivá a osobitá deska míchají odkaz brokenbeatové scény začátku tisíciletí s aktuálními postupy dubstepu a silným soulovým feelingem v anglicky zpívaných vokálech. Carloff má s nahrávkou mezinárodní ambice a na desce hostuje například anglický vokalista Ghetto Priest. Talentovaný producent a zvukař se v minulosti podepsal pod deskami kytarovek Sunshine, A Banquet či Kryštof, jeho sólový debut ale směřuje do vlastního vesmíru náladové elektroniky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jedním z Carloffových soupeřů a zároveň budou i třinečtí Charlie Straight, kterým před třemi lety pomáhal s mixem debutu She's a Good Swimmer. Získali za něj tři ceny Anděl a zahájili tak dobývání mezinárodního prostoru. Letos mladý kvartet vydal novinku Someone With A Slow Heartbeat, na které už ale spolupracoval s londýnským producentem Guyem Fixsenem.

Foto: Aktuálně.cz

Anglické vokály zní i na albu Deaf To The Call pražských The Prostitues, v jejichž čele stojí anglický zpěvák Adrian T. Bell. Finance na třetí studiové album sháněli přes crowdsourcingový portál Kickstarter a fanoušci jim pomohli zaplatit věhlasného producenta Martina „Youth" Glovera, který s nimi desku natáčel v Praze. 

Proti byznysu

Cena české hudební kritiky Apollo vznikla jako reakce na neutěšený stav ceny Anděl, kterou uděluje Akademie populární hudby. Z ní se postupně vytratili hudební publicisté a ocenění ztratilo svoji prestiž. „Akademie je příliš napojená na gramofirmy a další lidi, kteří mají z vítězství konkrétních hudebníků přímý profit," prohlásil vloni publicista Pavel Kučera, jeden z tria iniciátorů ceny Apollo.

Prvním vítězem ankety se vloni v únoru stal rapper a písničkář Bonus za desku Náměstí Míru. O vítězi druhého ročníku rozhodne na neveřejném zasedání 6. února těsně před večerním ceremoniálem v Sasazu desetičlenná porota, která také vzešla z hlasování publicistů.  

Druhé publicistické ocenění vymezující se proti Andělům - hudební cena Vinyla vyhlásí své nominace v pátek 14. prosince. Vítězové ve třech kategoriích se budou vyhlašovat 21. února v brněnské Flédě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Apollo 2012 - nominace

Boris Carloff - The Escapist

Lenka Dusilová - Baromantika

Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat

Květy - Bílé včely

The Prostitutes - Deaf To The Call

Umakart - Vlci u dveří

Zrní - Soundtrack ke konci světa

 

Právě se děje

Další zprávy