Květy představují novou desku. "Energie se utrhla ze řetězu," říká zpěvák Kyšperský o singlu Byt

28. 4. 2017 11:01
Brněnská skupina Květy vydá 25. května nové album pojmenované Komik do půl osmé. První singl Byt ukazuje, jak bude kapela znít po personálních změnách, největších od dob nahrávky Střela zastavená v jantaru (2008).
Skupina Květy v nové sestavě.
Skupina Květy v nové sestavě. | Foto: Skupina Květy

"Byt je první singl desky, protože symbolizuje řadu věcí souvisejících s novou deskou," říká zpěvák Martin E. Kyšperský. "Je to skladba natočená na první pokus. To se nepodaří u každé. Energie se úplně utrhla ze řetězu. Já se na rok přestěhoval z periferie přímo do centra města, poblíž kina a velkého parku. A tahle písnička je o tom místě a lásce, kterou jsem tam měl. A taky o tom, že je dobrý dát tomu, koho milujete, svobodu." Album skupina natáčela u pražského producenta a zvukaře Ondřeje Ježka.

Květy osm let vystupovaly a nahrály čtyři alba ve stejné sestavě. Na podzim loňského roku došlo k výrazné změně, odešli baskytarista Ondřej Čech a houslista Albert Novák. Martina Kyšperského a Aleše Pilgra doplnil multiinstrumentalista Ondřej Kyas, zakladatel a dvorní skladatel Ensemblu Opera Diversa.

Ačkoliv si skupina od začátku zakládá na experimentálním zvuku a hledání různých hudebních postupů, díky vrstevnatým textům a kombinaci humoru a melancholie se těší přízni fanoušků i kritiků. Téměř všechna alba Květů byla nominována na Cenu Anděl, tři - Kocourek a horečka (2006), Myjau (2009) a Miláček slunce (2015) - cenu získaly.

Frontman Martin Kyšperský je aktuálně nominovaný na "žánrového" Anděla za elektronickou desku Vlakem, kterou složil na trase Brno-Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy