Kultura je v katastrofálním stavu, napsal houslista Šporcl. Babiš ho přijme

ČTK ČTK
22. 3. 2021 18:08
Houslista Pavel Šporcl v pondělním otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO a členům vlády označil stav kultury v Česku za katastrofální. Rok po vyhlášení prvního nouzového stavu je podle něj obor na konci zájmu vlády i prezidenta.
Houslista Pavel Šporcl na červencové demonstraci za kulturu na Staroměstském náměstí v Praze.
Houslista Pavel Šporcl na červencové demonstraci za kulturu na Staroměstském náměstí v Praze. | Foto: ČTK

Babiš v pondělí odpoledne zareagoval. Souhlasí, že podpora umělců je nedostatečná, s houslistou se setká. Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD napsal, jak je rád, že se Babiš začal o kulturu konečně zajímat.

"Kultura obecně přestala existovat. Nemám na mysli to, že se nemohou konat koncerty, divadla, jsou zavřené výstavní síně a tak dále," uvedl Šporcl, podle nějž se o kultuře nemluví ani nepíše. Je odstavena na vedlejší, možná poslední kolej.

"Ani si nepamatuji, že bych viděl a slyšel ministra kultury hovořit o kultuře, o nutnosti jejího zachování, psychické a finanční podpoře umělcům, vládu o její důležitosti," dodal houslista.

O tom, že kultura schází, podle něj "mluví pouze normální lidé, tedy její konzumenti, kterým se stýská po koncertech či divadelních představeních i kinech".

"Hned jak jsem si přečetl jeho otevřený dopis, pozval jsem pana Šporcla na jednání. Potkáme se ještě tento týden. Vážím si toho, že mi napsal, a myslím, že má pravdu s tím, že podpora našich umělců je nedostatečná," reagoval na Twitteru Babiš.

Ministr kultury Zaorálek rovněž na Twitteru interpretoval Babišovo vyjádření tak, že o peníze na kulturu ve vládě už nebude muset bojovat sám jako dosud.

"Jsem rád, že jste se, pane premiére, začal o kulturu konečně zajímat," doplnil ministr z koaliční ČSSD.

Houslista v dopisu zveřejněném na Facebooku píše o deficitu státního rozpočtu, neúměrně vysokých odměnách několika státním úředníkům v době, kdy zdravotníci nemají slíbené odměny nebo jsou jen částečně zaplaceni, o problémech podnikatelů, chaosu v očkování, testování, systému protipandemických opatření známém pod zkratkou PES, objednávání roušek a respirátorů nebo o tajných schůzkách "papalášů".

"Dávno je zřejmé, že současný stát se v této mimořádné situaci o nás, jako daňové poplatníky a své občany, nepostará, a když, tak s velkými obtížemi a mnohým manažerským selháním. Za tento stav kolem nás ale nemůže pouze covid, i když pod pláštík pandemie se samozřejmě mnoho věcí schová," míní Šporcl.

Dále píše o nedostatečné podpoře osob samostatně výdělečně činných a firem i složité situaci základních uměleckých škol a jejich on-line vyučování. Věnuje se také učebním plánům na základních školách, které podle něj plánují zavést vzdělávací obor informatika na úkor přírodovědných, společenskovědních a uměleckých vzdělávacích oborů.

"Digitalizace je součástí našich každodenních životů a děti se s ní musí naučit pracovat. Ale určitě ne na úkor humanitně-kulturních oborů, které z lidí dělají lidi. Z oborů, které pomáhají dětem v rozvoji osobnosti i kvalitě života," upozorňuje.

Kultura je podle Šporcla nesmírně důležitá. "Seriózní kultura, která národ povznáší a obohacuje - to nejsou pseudocelebrity, které se ukazují na sociálních sítích a fotí na nějakých hezkých zahraničních plážích. Seriózní kultura jsou muzikanti, zpěváci, herci, malíři, výtvarníci a další, kteří dennodenně dřou na svých výkonech, chtějí se udržet a zlepšit. I v časech pandemie," konstatuje.

Pavel Šporcl vloni po zrušení koncertů v důsledku protipandemických opatření streamoval vystoupení ze svého obývacího pokoje. Loni v květnu pak v Praze vystoupil na koncertu v rámci festivalu Art Parking. V červenci byl mezi řečníky demonstrace na podporu hudby na Staroměstském náměstí v Praze.

Byl jsem osloven přímo spolupracovníky produkce TV Prima, doba se změnila, člověk musí říkat jasné názory, nechci mít nic společného s antisemity. | Video: dvtv
 

Právě se děje

Další zprávy