Kreslíř a písničkář Kemel pokřtí album v Malostranské besedě

ČTK ČTK
3. 11. 2021 8:00
Výtvarník a hudebník Miroslav Kemel na středečním koncertu v pražské Malostranské besedě pokřtí své čtvrté album nazvané Vlčí stopy. Doprovodí ho stálá kapela včetně herce Vladimíra Javorského a členové skupiny Blue Shadows, s nimiž album nahrál.
Kreslíř Miroslav Kemel od roku 2009 vystupuje také jako písničkář.
Kreslíř Miroslav Kemel od roku 2009 vystupuje také jako písničkář. | Foto: Dušan Tománek

Kmotry nahrávky se stanou herečka Klára Melíšková a režisér Viktor Tauš, protagonisté televizní minisérie Vodník, kterou začala Kemelova spolupráce s hudebníkem a producentem Petrem Ostrouchovem.

"Mirek Kemel pro mě představuje ideální kombinaci nesmírně kvalitního textaře a charismatického podmanivého zpěváka, jemuž věřím každé slovo, které zpívá," říká právník a skladatel Ostrouchov, který pro desku vytvořil několik skladeb a vydal ji na svém labelu Animal Music.

Kromě něj tvoří kapelu kytarista Josef Štěpánek, bubeník Martin Novák a kontrabasista Jaromír Honzák. Na desce zpívají herci Národního divadla Vladimír Javorský a Magdaléna Borová plus Marie Puttnerová, známá ze sestav Jablkoň a Zvíře jménem podzim.

"Většina písniček pro album vznikala v době lockdownu, takže se do textů ta podivná doba propsala. Byla to pro mě úplně nová zkušenost, odevzdat písničky osudu a dívat se, jak pod rukama Petra Ostrouchova a jeho skvělé kapely Blue Shadows rozkvétají a nacházejí své nové rozměry," dodává Kemel.

Ten vydal 15. října zároveň album Vlčí stopy i knihu kreslených vtipů pro deník Právo nazvanou …nedělej mi ostudu a padej do hospody!. Jedná se o jeho třetí knižní sbírku kreseb.

Kemelovy vtipy reagují na každodenní události formou politické satiry. Často se vrací k obecně platným anekdotám, například variacím na téma Adam a Eva nebo Trosečník na ostrůvku.

Skladba Stopy ve sněhu z Kemelova nového alba. Foto: Dušan Tománek | Video: Animal Music

Kreslíř Kemel nastoupil do deníku Právo na uvolněné místo po Vladimíru Renčínovi v roce 2014. V jeho dosavadním působišti v Mladé frontě Dnes jej vystřídal Václav Teichmann. Kemel za sebou má rovněž spolupráci s Lidovými či Hospodářskými novinami. Svůj první vtip v někdejším deníku Práce publikoval roku 1987, v satirickém týdeníku Dikobraz se prosadil o dva roky později.

Vystudovaný stavař pořádá výstavy, od roku 2009 vystupuje rovněž jako písničkář, hraje autorské skladby a doprovází se na akordeon. Ten však na nové desce nevyužil. Své umělecké činnosti odděluje, jako hudebník používá hovorovou variantu křestního jména a na Facebooku má dva samostatné profily.

 

Právě se děje

Další zprávy