Kralupský Lednový Underground počtvrté

ads
13. 1. 2006 15:30
Kralupy nad Vltavou - V kulturním domě Vltava se v sobotu od 18 hodin uskuteční 4. ročník hudebního festivalu.
Na festivalu vystoupí také pražská čtveřice Jablkoň
Na festivalu vystoupí také pražská čtveřice Jablkoň | Foto: Aktuálně.cz

Roli živé vody, která probudí fanoušky ze zimního spánku, by měly sehrát formace Jablkoň a Sto zvířat, nejznámější a zároveň nejdéle působící interpreti z programu přehlídky Lednový Underground.

Kromě nich návštěvníci uvidí a uslyší akordeonistu Mária Biháriho a popové kapely November 2nd a Miou-Miou. Na úvod zahraje folkové duo Nestíháme, divoké milo festival zakončí.

Jablkoň za rok oslaví 30 let od svého vzniku, u kterého byl ze současné sestavy pouze zpěvák a kytarista Michal Němec. Ať už v podobě tiché, folkové "Malé lesní" nebo experimentální, nejen v lednu undergroundové "Velké polní Jablkoně" čtveřice muzikantů z Prahy předvádí promyšlenou a vyzrálou hudbu, jíž ovšem neschází improvizace a energie.

Lidí, kteří si po vyřknutí názvu Sto zvířat představí tlupu výrostků právě secvičivších tříakordový song s tříveršovým textem, připravených vyrazit do světa a dobýt čelo zámořské hitparády, rapidně ubylo teprve před třemi lety, po úspěchu desky Ty vole, na základní škole. Přitom kapela, kterou charakterizují skočné ska a chytlavé texty, odehrála od roku 1990 více než osm stovek koncertů nejen v Čechách a na Moravě. Na Undergroundu by mělo deset "zvířat" zahrát také písničky ze zatím posledního alba Nikdy nic nebylo.

Skupina November 2nd byla v roce 2003 nominována na cenu Anděl v kategorii Objev roku
Skupina November 2nd byla v roce 2003 nominována na cenu Anděl v kategorii Objev roku | Foto: November2nd

Hranicko-pražskou kapelu November 2nd mají rádi nejen hudební kritici. Příjemnou kombinaci rocku a blues je často slyšet z rádií, tam je ovšem posluchač ochuzen o vizuální dojem ze sympatické frontmanky Sašy Langošové.

Při produkci nevidomého zpěváka, akordeonisty a pianisty Mária Biháriho si mnoho folkových příznivců vzpomene na Zuzanu Navarovou. Ta ve skupině KOA spolupracovala nejen s Bihárim, který naváže na úspěšná vystoupení romských hudebníků na minulých ročnících festivalu.

Pardubičtí Miou-miou hrají "pop-expérimentale" s nádechem francouzského šansonu a jazykem kohouta z Galie také zpívají.

Zpívající dvojice s akustickými kytarami Nestíháme loni vyhrála soutěž folkových písničkářů a skupin Porta. Petr Ovsenák pochází z blízké Nelahozevsi, Honza Řepka je z Prahy. V Kralupech už několikrát vystoupili v Malém sále kulturního domu.

Od kapely milo se očekává především show na závěr.

Festival pořádá společnost při kralupském gymnáziu, případný výtěžek ze vstupného bude investován do vybavení školní keramické dílny.

Oficiální stránku festivalu najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy