Královny dokážou i v Karlíně, že rock může ještě přežít

aša
6. 8. 2014 22:36
Kalifornská pětice Queens of the Stone Age po roce připomene českým posluchačům suverénní počin …Like Clockwork. Pionýři stoner rocku loni uhranuli Rock for People. Nyní míří do Fora Karlín.
Josh Homme (Queens of the Stone Age).
Josh Homme (Queens of the Stone Age). | Foto: Profimedia

Praha - Díky nim se rock ještě nemusel podrobit resuscitaci. Již v pondělí 11. srpna přijedou do Prahy Queens of the Stone Age prokazovat čest svému jménu. Stoner rockeři připomenou tuzemskému publiku po vystoupení na Rock for People 2013 zdařilé comebackové riffy z loňské desky …Like Clockwork, tentokrát v nových prostorách Fora Karlín.

„Hned pilotní singl My God is Sun staví most k nejslavnější éře kapely a nezastírá příbuzenský vztah k hitům jako No One Knows nebo Little Sister. QOTSA tady zase zní jako kapela, která jako za starých časů ,desert scene‘ vytáhla aparát a generátory elektřiny kamsi do kalifornské pouště daleko od lidí a tam hrají štírům a kojotům tak nahlas, jak to jen jde," napsal v recenzi na šesté a současně první album v druhé novomiléniové dekádě Karel Veselý.

Zvěstuje jako mnozí jiní hudební experti nezadržitelný příchod rockové apokalypsy, na své vítězství v technologické válce si ale zvuková syntetika bude muset ještě chvíli počkat. Aktuální deska QOTSA je totiž účinnou brzdou proti stárnutí žánru, jenž v šedesátých letech rozdmýchal lásku k odvážnému zvuku elektrické kytary, shodli se recenzenti i příznivci napříč kontinenty.

Poslechněte si QOTSA živě.
Poslechněte si QOTSA živě.

Vždyť čtenáři britského deníku The Guardian „dotlačili“ …Like Clockwork do první desítky nejlepších desek první poloviny roku 2013, reprezentanti anglo-amerického hudebního vkusu NME a Rolling Stone jí udělili druhá nejvyšší hodnocení a porotci z okázalé hudební přehlídky Grammy jej ověnčili triem nominací.

Ostatně díky ceremoniálu, na němž si vítězové rozebírají pověstné pozlacené gramofonové sošky, se QOTSA dostalo zkraje letošního roku mimořádné publicity, i když s hořkou pachutí. Jejich závěrečné, televizí přenášené vystoupení s Trentem Reznorem z Nine Inch Nails, průběžně spolupracujícím předákem Foo Fighters Davem Grohlem a Lindseym Buckinghamem (Fleetwood Mac) „znásilnily“ v několika posledních minutách reklamy sponzorů. Frontman Josh Homme spolu s Reznorem následně Grammy veřejně poslali do nechvalně známých míst. Účinkujícím se za incident omluvil výkonný producent Ken Ehrlich.

Queens of the Stone Age: My God Is The Sun. Podívejte se na video k songu z desky ...Like Clockwork.
Queens of the Stone Age: My God Is The Sun. Podívejte se na video k songu z desky ...Like Clockwork.

Zda se QOTSA ještě někdy objeví na předávání cen Grammy, zůstává obestřeno mlčením, čeští posluchači však o živý set pionýrů stoner rocku nepřijdou. A dle loňského výstupu na Rock for People je čeká riffová palba bez přetvářky: „Okázalé pódiové hrátky ,Královny‘ přenechaly jiným a vystačili si s hradbou masivních zkreslených riffů a tvrdých úderů (…) Když v Sick, Sick, Sick nástroje opakujícímu se špinavému riffu dodaly zběsilé tempo a posléze se připojily i kvílivé monolitické plochy synťáků, změnilo se pódium v skvěle fungující stroj neustále dodávající sílu jedné mohutné zvukové vlně,“ napsal o jejich festivalovém „okénku“ pro Aktuálně.cz Adam Pešek.

Počátky Queens of the Stone Age sahají až do roku 1996 do kalifornského města Palm Desert. Ne náhodou se téže souřadnice shodují i s místem zrodu rock-metalové fúze, pro niž se vžil pojem stoner rock. Na počátku devadesátých let mu dal mimo dalších váhu právě Josh Homme, ještě v době, kdy přitápěl svými riffy ve formaci Kyuss.

Queens of the Stone Age: No One Knows. Podívejte se na video s Davem Grohlem za bicími.
Queens of the Stone Age: No One Knows. Podívejte se na video s Davem Grohlem za bicími.

Na hudební scéně debutovali QOTSA v roce 1998 s eponymním albem, jež v první dekádě nového tisíciletí následovaly desky Rated R (2000), Songs for the Deaf (2002), Lullabies to Paralyze (2005) a Era Vulgaris (2007). Navazující šestiletá pauza přinesla členům příležitost k rozvoji svých bočních projektů, včetně založení Hommeovy superkapely Them Crooked Vultures s Davem Grohlem za bicími a Johnem Paulem Jonesem, bývalým členem Led Zeppelin, na baskytaru. Zároveň se však zpěvák potýkal se zdravotními komplikacemi – při banální operaci kolene se mu na okamžik zastavilo srdce.

Tuhý kořínek rockera ale nezapřel – loni se vrátil, s deskou …Like Clockwork v podpaží a se vztyčenou hlavou. A vzal s sebou kromě spoluhráčů ještě několik dalších lidí – nejnovější počin podpořili spoluprací Trent Reznor (Nine Inch Nails), Alex Turner (Arctic Monkeys), Jake Shears (Scissor Sisters), Brody Dalle nebo sám Elton John.

Právě australská punk-rockerka Brody Dalle rozehřeje tuzemské publikum v roli předskokanky. Vstupenky na pražský koncert stojí v předprodeji 850 korun plus poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy