Krallovna současného jazzu přiveze do Prahy bossa novu

Kultura Kultura, Red Kul
7. 4. 2009 18:32
Diana Krallová vystoupí 26. 11. v Kongresovém centru

Praha - Když se sem Diana Krallová chystala v roce 2004, byl o její koncert v Lucerně takový zájem, že musel být přesunut do T-Mobile Areny. Při její nynější návštěvě už pořadatelé neváhali: její vystoupení, které se koná 26. listopadu,  umístili rovnou do Kongresového centra.

Dá se předpokládat, že uspějí, přestože jazz je u nás spíš okrajovým žánrem. Ještě víc než před pěti lety totiž platí, že kanadská klavíristka a zpěvačka přezdívaná Sinatra v sukních je symbiózou talentu a popularity.

Navazuje na klasické jazzové písničkářství, zároveň dosáhla na definitivní velkoslávu, kterou stvrdily Grammy i fotografie blížící se světu modelek. Do evergreenů i méně známých písní otiskuje sebe samu, přitom nejde proti tradici.

Její pozice má protikladné ohlasy. Pro jedny je popularizátorem jazzové hudby a kultivuje publikum, pro druhé už svůj talent příliš dala do služeb trhu, který potřebuje idylu s puncem kvality.

Do Prahy přijíždí s čerstvou novinkou: dvanáctým, právě na konci března vydaným albem Quiet Nights, které je ovlivněno bossa novou a baladami. Doprovází ji její kvartet a orchestr; mezi skladbami je i klasika jako The Boy from Ipanema či Walk on By.

Foto: 10-15 Promotion

Část z desky představila na konci února na speciálním koncertu - při příležitosti udělení Gershwinovy ceny Steviemu Wonderovi coby jeho osobní host a zároveň jako host prezidenta Baracka Obamy, který zpšvákovi trofej předával.

Vstupenky na pražský koncert v cenách 990, 1200, 1500, 1800 a 2500 Kč jsou v prodeji exkluzivně v síti Ticketpro; dále  online na www.ticketpro.cz a telefonicky na čísle 296 333 333.

Kariéru zahájila Diana Krallová alby, z nichž vyniká pocta triu Nat King Colea All For You a romantická kolekce Love Scenes. Její „lehounce nachlazený" hlas umí být vábivý i uměřený, živočišný i melancholický - a hlavně díky němu napůl zapomenuté a napůl obehrané šlágry minulosti zněly v jejím podání současně i osobně.

Přelom přišel v roce 1999 a 2000 s deskami When I Look In Your Eyes a The Look Of Love, za které získala Grammy; její skladby se pak objevily například v seriálu Sex ve městě.

Asi nejniternějším projektem je album The Girl In The Other Room z roku 2004, na které nahrála své vlastní kompozice a písně od svého životního partnera Elvise Costella - písničkáře, rockera a novátora, s nímž sdílí talent zasahující mozek i instinkty.K nim přidala coververze písní od Joni Mitchell nebo Toma Waitse.

Svůj výstavní exteriér, své excelentní doprovazeče i své prožívání hudby na pódiu dobře zužitkovala na několika úspěšných DVD. Ve studeném Kongresovém centru, které si poslední dobou promotéři oblíbili, se jí to všechno bude hodit.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy