Král je mrtev a k tomu nahý. Ať žije král

Jan Pomuk Štěpánek
23. 2. 2008 13:21
Michael Jackson po 25 letech vydává Thriller
Michael Jackson přijíždí do Tokia
Michael Jackson přijíždí do Tokia | Foto: Reuters

Recenze - Když Michael Jackson vydával speciální reedici desky Thriller naposledy, psal se rok 2001. Na přebalu muchlal tygříka a v Sony Music doufali, že reedice klasických alb podnítí zájem o jeho dodnes poslední řadovou desku Invincible.

Album zaslouženě propadlo u kritiky i komerčně a klasické kousky jen dodaly pikantní kontrast celé mizérii, ve které se sesazený král popu už deset let utápí.

I letošní reedice má v podtitulu jasně vetkáno marketingové poselství: hej, lide, Michael je stále cool.

A není na škodu připomenout, že je to Jackson, kdo drží primát v počtu prodaných desek, kdo se držel 80 týdnů v top 10 nejprodávanějších alb a kdo přeorientoval MTV z rockerské televize pro polovzdělané bílé burany v kosmopolitní tavicí kotel stylů, kultur a filosofií...

...aby se MTV později stala sama filosofií, kulturou a stylem, což je jiný příběh, i když na jeho počátku pořád stojí Jackson.

Foto: Aktuálně.cz

Pomineme-li finanční a marketingové pohnutky, z hudebního hlediska se toho od poslední reedice stalo poměrně dost. Zatímco čas letí, Thriller zůstává konstantou. Před sedmi lety byl inspirativní deskou - ale v rámci rozpačitého bloumání od kultu dýdžeje ke znovunalezení kultu kytary zněl pořád jako retro relikt.

Zatímco ještě koncem 90. let byly retro prvky ze 70. a 80. let užívány spíš coby ozvláštňující motiv, o pár let později se - přežvýkány a reinterpretovány - staly stavebními kameny a stylotvorným pojítkem rozhárané tápající doby.

I proto je současná reedice mnohem ostřeji sledovaná: Thriller a vůbec celá jeho doba se dočkaly rehabilitace a vlny nového zájmu. Střední proud pořád častěji přistupuje na hru adorující znalost popkulturních artefaktů, jejich citací i parodií.

Tyto trendy pomáhají vytvářet kolem Jacksona auru, které by v její mohutnosti dnes sám těžko dosáhl. Pomohl tomu i YouTube: pro miliony lidí je to v první řadě skvělý zdroj dobových materiálů a Jackson patří do padesátky nejhledanějších hesel.

Michael Jackson - Beat It

Uživatelé nehledají klipy z posledních dvou desek; obracejí se k jádru Jacksonovy nesmrtelnosti. A v této souvislosti se ne až tak nečekaně singl Thriller loni vrátil do britské hitparády na 57. místě. Slušné na skoro tři desítky let starý hit.

Těžiště udávání trendů se posouvá na generaci, která se učila číst za dob vydání blahé paměti poslední dobré Michaelovy desky HiStory. I proto je nová edice vybavena namísto pamětnických rozhovorů aktualizovanými verzemi starých hitů s hvězdami současného popu.

Kromě remasterovaných originálů dojde na Beat It s  will.i.am nebo Fergie, Billie Jean s Kanye Westem a Wanna Be Startin´ Something s rapperem Akonem.

Ačkoliv jsou aktualizace do zvukových a formálních rámců současné, stále sterilnější r´n´b scény více méně povedené, v druhém plánu jen potvrzují smutný fakt, že nakonec se nic nevyrovná originálu.

Ostatně co dodat k desce, kterou si i po čtvrt století koupí každý rok víc než sto tisíc Američanů?

Foto: Aktuálně.cz

Marketingově čistě odvedenou práci podtrhuje bonusové DVD s videoklipy a záznam slavného vystoupení na Motown 25, kde Jackson poprvé předvedl svůj moonwalk.

Nechybí ani slušně vyvedený booklet s průvodním slovem Michaela - ano, stále nás všechny lidičky moc moc moc miluje.

Když nic jiného, možná tohle je pro hudební průmysl aspoň trochu relevantní důvod, proč vydávat hudbu na CD a nenechat ji rozpustit se v bezbřehém internetu.

Hudebně album potvrzuje milionkrát potvrzené: je potěcha poslouchat tak precizní a po všech stránkách k dokonalosti dotaženou desku.

Na druhou stranu se těžko bránit trochu rozpačitému pocitu. Nic nezastře fakt, že Jackson už dávno ztratil kontakt nejen s hudební realitou.

Thriller, geniální popová bible, versus její autor, toho času obskurní postavička chytající poslední dech. Mrtvý král popu tváří v tvář své poztrácené genialitě působí v celé téhle reediční mašinérii nahý a nadbytečný.

I když je celá o něm.

Michael Jackson: Thriller 25. CD, 67 minut. Vydala firma Sony/BMG, 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy