3D brýle s sebou. Na pražském festivalu Metronome vystoupí Kraftwerk

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 11. 2018 12:33
Na festivalu Metronome, který se uskuteční 21. až 22. června příštího roku na pražském Výstavišti, zahrají němečtí Kraftwerk.
Vystoupení Kraftwerk bývají výrazná po vizuální stránce.
Vystoupení Kraftwerk bývají výrazná po vizuální stránce. | Foto: Peter Boettcher

Vystoupení průkopníků elektronické muziky a držitelů Grammy za celoživotní přínos hudbě bývá nejčastěji označováno za multimediální, obraz v něm hraje stejně důležitou roli jako zvuk. Mohou si to pamatovat také návštěvníci posledního koncertu Kraftwerk před třemi lety v pražském Foru Karlín.

Tam čtveřice muzikantů Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert a Falk Grieffenhagen stojící před syntetizátory uvedla své nejznámější skladby Autobahn, Tour de France, Radio-Activity, Robots, Trans-Europe Express nebo The Man Machine. Mezi posluchače, vybavené černobílými 3D brýlemi, prostřednictvím projekcí "vyjížděly" mercedes, lokomotiva vlaku nebo anténa vysílače. Aplaus sklidil létající talíř, který na projekčním plátně přistál přímo vedle budovy Fora Karlín.

Skladbu Tour de France vydali Kraftwerk roku 1983.
Skladbu Tour de France vydali Kraftwerk roku 1983. | Video: Warner Music

Také návštěvníci show Kraftwerk příští rok na festivalu Metronome obdrží speciální brýle pro sledování trojrozměrných projekcí, jak za pořadatele informovala Lenka Netušilová. Vstupenky na festival lze nyní pořídit ke stání za 1590 korun nebo k sezení za 2290 korun, ceny platí do 11. listopadu včetně.

Skupinu Kraftwerk, jejíž jméno zní v překladu z němčiny "elektrárna," založili v Düsseldorfu roku 1970 spolužáci z konzervatoře Ralf Hütter a Florian Schneider. Důraz kladli od začátku na postprodukci nahrávek, na koncertech je doplňovali další hudebníci.

Dnes bývají Kraftwerk označováni za průkopníky elektronické muziky, jakou v dalších dekádách skládali Depeche Mode, New Order, Human League či Daft Punk. Jako jedni z prvních například Kraftwerk používali elektronické bicí nebo vokodér, tedy syntezátor zkreslující lidský hlas tak, až připomíná jakéhosi mluvícího robota. Právě v maskách robotů také hudebníci již v začátcích účinkovali.

V Česku zahráli Kraftwerk poprvé v pražském Paláci kultury roku 1991, později koncertovali třeba roku 2004 ve velkém sále pražské Lucerny nebo dva roky poté na akci Summer of Love v Pardubicích.

V poslední dekádě byli Kraftwerk hosty světových muzeí. Multimediální retrospektivu svých alb roku 2012 naživo uvedli v newyorském Muzeu moderního umění, později účinkovali v kulturním centru Fondation Louis Vuitton v Paříži, v berlínské Neue Nationalgalerie, londýnské galerii Tate Modern nebo australském Sydney Opera House.

Singl Die Roboter pochází z roku 1978 z alba The Man-Machine. | Video: Warner Music

Festival Metronome toto pondělí oznámil také další účinkující kapelu ze střední Evropy. Bude jí formace Kamp!, která dle organizátorů aktuálně patří mezi nejoblíbenější polské taneční kapely. Elektronické trio vzniklo roku 2008 a stylově se inspirovalo 80. léty i britskou taneční hudbou 90. let.

Již v září pak pořadatelé Metronomu informovali, že na příštím ročníku festivalu vystoupí britská kapela Morcheeba. Do Česka se vrátí po šesti letech, přijede s letošním albem nazvaným Blaze Away.

První ročník festivalu Metronome se na pražském Výstavišti konal roku 2016 s hlavními hvězdami Iggy Popem a kapelou Foals. O rok později lidé přišli hlavně na zpěváka a basistu Stinga či kapelu Kasabian, letos pak na Johna Calea, Davida Byrnea či kapely Chemical Brothers a Massive Attack. Návštěvnost podle pořadatelů vzrostla ze 7500 diváků při prvním ročníku na letošních 18 tisíc lidí. Příští rok se Metronome uskuteční počtvrté.

 

Právě se děje

Další zprávy