50 koncertních tipů na rok 2019: Metallica, Dylan, Rattle, jazz, klasika a další

Kultura Kultura
1. 1. 2019 16:31
Jak bude znít rok 2019? Na pódia se vrací sestava Dunaj i písničkář Karel Plíhal. Kapela Algiers či zpěváci Passenger a LP se pokusí zopakovat úspěch ze svých vystoupení na ostravských Colours. Francouzská šansoniérka Zaz zapěje španělsky. A s desítkami tisíc posluchačů se rozloučí Elton John, KISS nebo Slayer. Napříč žánry vybíráme 50 koncertů.
Akinmusire naposledy v říjnu vydal album nazvané Origami Harvest. | Video: Blue Note Records

Ambrose Akinmusire

24. ledna, Jazz Dock, Praha

Jednou z jazzových událostí roku by mohl být český debut šestatřicetiletého amerického trumpetisty Ambrose Akinmusirea, jenž přijede do pražského klubu Jazz Dock.

Vítěz Mezinárodní jazzové soutěže Thelonia Monka či z poslední doby držitel ceny festivalu North Sea Jazz má na kontě pět desek, z toho čtyři na renomované značce Blue Note. Do svých sestav si ho zvou přední instrumentalisté jako kontrabasistka Esperanza Spaldingová, bubeník Jack DeJohnette nebo kytarista Wolfgang Muthspiel.

Jeho kariéře výrazně pomohlo, když před třemi lety hostoval na desce To Pimp a Butterfly rapera Kendricka Lamara. A naposledy vloni Akinmusire vyhrál anketu časopisu Down Beat o nejlepšího trumpetistu současnosti.

V Jazz Docku jej doprovodí dvaatřicetiletý texaský klavírista Sam Harris, kontrabasista Harish Raghavan z kapely zpěváka Kurta Ellinga a také bubeník Justin Brown, který s Akinmusirem spolupracuje dlouhodobě.

 

Právě se děje

Další zprávy