Koncertní tipy: Věční flákači Dinosaur Jr. a Vecův rap

Adam Pešek
16. 2. 2013 10:17
Nové desky v Praze představí Dinosaur Jr., Vec nebo Fru Fru
Dinosaur Jr.
Dinosaur Jr. | Foto: Brantley Gutierrez

Koncertní tipy - Koncertní sezóna se stále ještě pořádně nerozjela, a kdyby kulturní průmysl, případně publicisté, neoslavovali svou činnost udílením množství cen, pravděpodobně by nebylo moc o čem psát. Z chystaných koncertů lze totiž vyzdvihnout leda tak návrat rozvleklých kytarových sól a flákačské ideologie Dinosaur Jr. Po delší době v Praze vystoupí také slovenský raper Vec a novou desku na druhém křtu uvedou alternativní rockeři Fru Fru.

Tip týdne: Navěky ležérní Dinosaur Jr.

Ikonická kapela flákačského rocku Dinosaur Jr. zůstala stejně ležérní i na poslední, loňské desce I Bet on Sky a právě s ní se nyní chystá vystoupit v Praze. Pamětníci neslavnějších okamžiků americké kytarové scény tak dostanou své oblíbence takřka netknuté, mladší generace zase může nahlédnout na stále vitální relikt přelomu 80. a 90. let, který se přímo účastnil rozpuku nezávislého vydávání ve Spojených státech.

Dinosaur Jr.
Dinosaur Jr. | Foto: Aktuálně.cz

Zvuk Dinosaur Jr. je okamžitě rozpoznatelný v nekonečných kytarových sólech, ospalém zpěvu a uvolněné zvukové melancholii. Jako by tak odpovídal mediálnímu obrazu zpěváka J Mascise, který očividně žije ve vlastním světě a o svou nevtíravou suverenitu se dělí prostřednictvím vlastní tvorby a právě živým hraním.

Když kapela vstane z mrtvých, aby pokračovala se stále stejnou hudbou s minimem inovací, obvykle bývá reunion vnímán jako trochu zbytečný. Dinosaur Jr. se však taková prohlášení takřka vyhýbají a setrvalost v jedné poloze je vyzdvihována jako jedna z jejich hlavních předností.

Neměnnost totiž dost dobře pokračuje v ideologii vlny flákačského rocku. Konvenují mu i jednoduché táhlé melodie aktuální nahrávky, které se tentokrát nesou v duchu uvolněné melancholie. Pokud se deska výrazem blíží některé uplynulé etapě kapely, je to té po vyhazovu Lou Barlowa v roce 1991, psal v recenzi portál Pitchfork.

Dinosaur Jr., pondělí 18. února, Praha - Lucerna Music Bar, 550 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Stále stejně dobrý Vec

Slovenský rapový veterán Branči Kováč, známější pod přezdívkou Vec, nedávno vydal desku Stereo Farbo Slepo a společně s několika dalšími hosty ji představí na jednom z mála koncertů také českému publiku. Uvede ji s kapelou Champion Sound livě band vypůjčenou od Prago Union, vokalistou Škrupem a se Supou z Moja Reč. Celý večer navíc otevře americký raper Homeboy Sandman.

Vec
Vec | Foto: Aktuálně.cz

„Stereo farbo slepo není jen nejdelší, ale také nejlepší Vecovo album, které může sloužit jako účinný protijed proti plytkým žebříčkovým jednohubkám, kterými slovenský rappeři zaplavily rádia. Starého psa novým kouskům nenaučíš, ale proč taky. Vec už jiný nebude a je to dobře," hodnotil nahrávku Karel Veselý v recenzi pro Radio Wave a vyzdvihuje v ní především to, že Vec má oproti většině slovenské rapové produkce vlastní tvář.

Ta se sice dlouhodobě nemění. Beaty zůstávají přímé a ve středním tempu, stejně tak slovní deklamace se nikam nežene a náznak experimentování vnesl maximálně producent Karaoke Tundra ve skladbě Ďaleko blízko.

Od šestnáct let starého debutu Trosky se toho u Vece příliš nezměnilo, leda jeho pohled na svět je o něco dospělejší. Možná právě proto ale stojí za to se na aktuální koncert zajít podívat. S Vecem současný slovenský rap začínal a postava, která pomalu nabývá populárního přívlastku kultovní, v Praze příliš často nevystupuje.

Vec, čtvrtek 21. února, Praha - Lucerna Music Bar, 180 korun v předprodeji (na místě 230)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Křest nové desky Fru Fru

Třebíčští alternativní rockeři Fru Fru, charakterističtí netypickým zvukem melodických perkusí steeldrums, vydávají 15. února novou desku s názvem Freak Show a její páteční křest v rodném městě hodlají zopakovat ještě v Praze, konkrétně v klubu Chapeau Rouge.

Fru Fru
Fru Fru | Foto: Michaela Hasíková

Vydavatelství Indies Scope nahrávku označuje jako dosud nejpřístupnější v diskografii kapely, jejíž hudební styl je rozkročený mezi popem, rockem, funkem a jazzem. Propagaci alba pak pomáhá hostování zpěvačky Lenky Dusilové nebo videoklip ke skladbě Pánská s účastí Tomáše Matonohy nebo Petra Čtvrtníčka.

Právě oni a další čeští herci (Nela Boudová, Leoš Noha, Josef Polášek) se pro aktuální pražský koncert stanou kmotry aktuálního studiového počinu. Fru Fru slibují jejich nečekané vstupy do průběhu večera, čímž pravděpodobně chtějí zdůraznit dlouhodobou práci s kabaretními a teatrálními elementy ve své tvorbě.

Původně totiž Václav Bartoš kapelu v roce 2000 zakládal jako příležitostné umělecké těleso určené primárně k improvizacím na vernisážích či soukromých akcích. Improvizace u návštěvníků slavily úspěch a Fru Fru jako hudební skupina přetrvali dodnes.

Fru Fru, čtvrtek 21. února, Praha - Chapeu Rouge, vstupné není na webu klubu uvedeno

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy