Koncertní tipy: Neurčitě krásná Sophie a hvězda MySpace

Adam Pešek
14. 11. 2012 13:42
Tommy Emmanuel, Kate Nash, Sophie Hunger, Eric Bibb a Habib Koité
Foto: Aktuálně.cz

Koncertní tipy - Hráči na kytaru jsou velmi specifická skupina hudebních fanoušků. Dění v kytarovém světě pro ně představuje svým způsobem soutěž motivující ke zlepšování vlastních instrumentálních schopností. Existuje v něm vlastní sorta superhrdinů, obvykle okolnímu světu neznámá. Sólová produkce lidí jako Michael Angelo Batio ale zůstává uzavřená do vlastní kobky po právu. Proto je příjemné občas narazit na někoho, jehož tvorbu lze akceptovat bez obsese po co nejdokonalejší herní technice. Tím je třeba kytarový showman Tommy Emmanuel, který v pátek zakončí festival Kytara napříč žánry.

Kromě něj se v následujících dnech na sólových vystoupeních v Česku představí také písničkářky Kate Nashová nebo Sophie Hungerová, případně transatlantický projekt bluesmanů Erica Bibba a Habiba Koitého.

 

Tip týdne: Nejasná krása písniček Sophie Hunger

Švýcarská písničkářka Sophie Hunger se v Česku objevuje poměrně pravidelně. Poprvé přijela v roce 2007 ještě jako nenápadná předskokanka trumpetisty Erika Truffaze. Nyní, měsíc a půl po vydání čtvrté řadové desky, už je ale v pozici jedné z nejvýraznějších evropských songwriterek jednadvacátého století.

Sophie Hunger
Sophie Hunger | Foto: sophiehunger.com

„Její hlas zní jako surreálné spojení Björk s Nico, Joni Mitchell a Alenkou v říši divů," snaží se pořadatelé přiblížit Hungerovou, která ve své tvorbě střídá angličtinu i německo-švýcarský dialekt.

Hudebně se pak jedná také o vcelku nejednoznačnou, pocitově ambivalentní záležitost. Jemný a svůdný dívčí hlas lehce přechází do emotivně vypjatějších poloh a podobně se chová i instrumentální podkres, jenž čerpá ze sympatického folk-popu, romantických klavírních balad, teskného blues a v případě aktuální desky The Danger of Light třeba i z rockového písničkářství.

Vyjasnit si dojem získaný z tvorby Sophie Hunger není vždy úplně jednoduché, jistá neurčitost však jenom zvyšuje její přitažlivost. Nesnaží se nálady prvoplánově vyvolávat, ale podřizuje je vyznění jednotlivých skladeb.

Sophie Hunger, úterý 20. listopadu, Praha - Palác Akropolis, 390 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Hvězda ze sociální sítě Kate Nash

Loni se britská, trochu ztřeštěná písničkářka Kate Nash představila na festivalu Rock for People. Nyní však přijíždí do příhodnějších prostor klubu Roxy na své první české samostatné vystoupení, kde by výměna vzájemných sympatií mezi rozvernou interpretkou a publikem měla proběhnout hladčeji, respektive přinejmenším pro to budou lepší podmínky.

Kate Nash
Kate Nash | Foto: Aktuálně.cz

Pětadvacetiletou rodačku z Londýna v roce 2007 producenti malého labelu Moshi Moshi objevili na sociální síti MySpace, kam zpěvačka umisťovala vlastní skladby, amatérsky nahrávané až po skončení pracovní doby v obchodě s oblečením.

Pod jeho hlavičkou natočila první singl v limitované edici tisíce kusů, náklad se ovšem rychle rozprodal a tehdy zavětřila nezávislá divize Fiction Records nahrávacího koncernu Polydor. První řadová deska Made of Bricks tak na sebe nenechala dlouho čekat a prostořeké písničky s puncem sympatické rebelie mohly zabodovat naplno. V britském prodejním žebříčku Nash debutovala na čísle jedna a o rok později za nahrávku sklidila ovoce i v podobě Brit Award v kategorii nejlepší zpěvačka.

Na úspěšné vlně pokračovala i řadová dvojka My Best Friend Is You. Nicméně protože už se jedná o dva roky zaprášený počin, měla by nyní zpěvačka v rámci komorního turné přijet s materiálem z nového EP. To je zároveň předzvěstí třetí desky.

Kate Nash, středa 14. listopadu, Praha - Roxy, 600 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Bavič-virtuóz Emmanuel končí Kytaru napříč žánry

Jen málo kytarových virtuózů má talent prodat svůj instrumentální výkon někomu jinému než právě hráčům na daný nástroj. Tommy Emmanuel je jedním z nich, a to především díky tomu, že technicky náročnou hru dokáže prezentovat jako zábavnou show. V pátek s ní proto zakončí festival Kytara napříč žánry.

Tommy Emmanuel
Tommy Emmanuel | Foto: tommyemmanuel.com

„Není to jen hráčská technika, která na Emmanuelovi zaujme - je zároveň výborným bavičem a při každém svém vystoupení přináší publiku energii a dobrou náladu," komentoval Emmanuelovu hlavní přednost pořadatel Stanislav Barek. Právě kvůli kladným ohlasům jej tak pozval již po šesté.

Kytarista je často označován za nejrychlejšího trsátkového hráče planety. Ze záplavy milionů dalších vyniká osobitou technikou hraní. Jeho kytara má ozvučené celé tělo a to je posázené řadou zvukových efektů. Emmanuel tak dokáže nástroj používat i jako bicí soupravu, čímž dosahuje zvukového projevu, který normálně obstarává více lidí.

Z dosažených úspěchů jmenujme třeba vystoupení na závěrečném ceremoniálu olympijských her v Sydney nebo nominaci na Grammy, což je u desek sólových kytaristů vcelku nevídaná záležitost. Čtenáři časopisu Guitar Player Magazine jej pak v letech 2008 a 2010 označili za nejlepšího akustického kytaristu planety.

Tommy Emmanuel, pátek 16. listopadu, Praha - Divadlo Hybernia, koncert už je vyprodán

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Eric Bibb a Habib Koité na šumperském Blues Alive i v Praze

Malijský zpěvák Habib Koité s newyorským kytaristou Ericem Bibbem už v 90. letech překračovali regionální variace blues. Společnými silami totiž tehdy podpořili projekt Mali To Memphis, tedy jednu z prvních zpráv o putování západoafrického blues k břehům Mississippi - od rodinných kořenů k místu, kde se museli znovu uchytit.

Habib Koité a Eric Bibb
Habib Koité a Eric Bibb | Foto: Palác Akropolis

Společnou řeč našli v žánrech gospelu, blues a folku a letos se k ní vrátili s posluchačsky vstřícným albem plným naděje Brothers in Bamako. Právě tuto nahrávku propagují na aktuálním turné, které se u nás zastaví hned dvakrát. V pátek samostatně v pražském Paláci Akropolis, o den později pak na šumperském festivalu Blues Alive.

Šumperský bluesový festival toho pak v nabídce má podstatně víc než jen tento transatlantický projekt. Už ve čtvrtek akci odstartuje úspěšná zpěvačka Shemekia Copeland, jež v minulosti spolupracovala třeba s Buddym Guyem, B. B. Kingem. Mickem Jaggerem či Erikem Claptonem.

Dále se představí kytarový mistr Jim Campilongo, excentrický showman Lucky Peterson se svým elektrickým blues nebo bývalý člen The Bad Seeds - Hugo Race a řada dalších.

Habib Koité a Eric Bibb, pátek 16. listopadu, Praha - Palác Akropolis, 450 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy