Koncert pro spojení vědců a hudebníků

9. 12. 2005 10:00
Praha - Koncert, který Česká filharmonie pořádá ke 110. výročí svého vzniku 4. ledna v pražském Rudolfinu spolu s Akademií věd, má být symbolem propojení vědy a umění.

"Jde o obnovenou tradici spolupráce akademiků a umělců, kterou přerušil v roce 1952 komunistický režim," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda vědecké rady akademie František Šmahel.

Filharmonie věnuje slavnostní koncert skladateli Antonínu Dvořákovi, který 4. ledna 1896 dirigoval její vůbec první koncert, a generacím hudebníků, kteří v České akademii věd a uměni působili v době jejích začátků, uvedl generální ředitel filharmonie Václav Riedlbauch.

Šmahel připomněl, že zakladatel akademie a její první mecenáš a prezident Josef Hlávka dbal na podporu tohoto předního českého hudebního tělesa a českých hudebních skladatelů.

Spolupráce akademiků a filharmoniků by podle Riedlbaucha neměla skončit tímto koncertem. Připomněl, že připravují knihu ke 110. výročí filharmonie. Vyjde v nakladatelství Academia.

Akademie věd rovněž ocení šéfdirigenta filharmonie Zdeňka Mácala, který se 8. ledna dožívá sedmdesáti let. Udělí mu čestnou medaili Za zásluhy o vědu a lidstvo. V minulých letech ji dostali například rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm a americký astronaut česko-slovenského původu Eugene Cernan.

Členy České akademie věd a umění se už od jejího vzniku v roce 1890 stávali nejen vědci, ale i umělci. Členství bylo čestné a bylo nejvyšší poctou. Udělovalo se také in memoriam. Členkou se stala například hudební skladatelka Vítězslava Kaprálová, která zemřela na počátku 2. světové války ve Francii.

Filharmonie a akademie byly už od zrodu obou v úzkém kontaktu a lednový koncert, kterému někteří říkají Novoroční a jiní Tříkrálový, má být podle Pačese a Riedlbaucha vzkazem příštím generacím umělců a vědců, že umění i věda jsou vzájemně propojené a že jsou součástí české národní kultury.

Koncert bude možné sledovat v přímém přenosu Českého rozhlasu. Česká televize bude vysílat jeho záznam.

 

Právě se děje

Další zprávy