Komu věští úspěch proroci z BBC? Samu Smithovi i Banks

Karel Veselý
10. 1. 2014 13:28
Hvězdy BBC pro letošní rok Sama Smithe nebo Ellu Eyre znáte z rádia.
Sam Smith.
Sam Smith. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zpravodajský server BBC vyhlásil podvanácté výsledky zavedené ankety Sound of... pro rok 2014. Odborníci z hudebního průmyslu v ní hledají interprety s největší šancí zazářit v následujících dvanácti měsících a jejich předpověď má obvykle sebenaplňující se funkci: vítězům se dostane tolik mediální pozornosti, že to vynahradí nákladné reklamní kampaně.

Letošním vítězem je jednadvacetiletý zpěvák Sam Smith, který na sebe upozornil jako hlas za hity klubových projektů Naughty Boy (La La La) a Disclosure (Latch). Včera byl zároveň vyhlášen i jako vítěz obdobné ankety Critic's Choice pořádané v rámci výročních britských hudebních cen Brit Awards.

Soudě podle konečných výsledků BBC Sound of 2014 věří Britové neochvějně v pokračování vlny klubově orientovaného domácího popu, která se vloni přehnala přes britské žebříčky v podobě hitů projektů Naughty Boy, Disclosure nebo Rudimental. 

Vítěz ankety Sam Smith i druhá v pořadí Ella Eyre jsou její součástí, protože dva hity číslo jedna nazpívali, BANKS a Sampha umístění na dalších místech pro změnu patří k agilnímu londýnskému tanečnímu undergroundu. Teprve pátý  George Ezra reprezentuje jiný směr - písničkářský pop střižený soulem.

Sam Smith se tak zařadil do seznamu hvězd, na které anketa britské veřejnoprávní mediální korporace zveřejňovaná vždy na začátku ledna upozornila v minulých letech. Jsou v něm třeba také nejprodávanější interpretka posledních let - britská zpěvačka Adele, její kolegyně Lady Gaga, rapper 50 Cent, Florence and the Machine a nebo soulový zpěvák Frank Ocean.

Odborníci oslovení BBC se ve svých předpovědích netrefí úplně pokaždé, nicméně vloni jim to vyšlo na výbornou.

Haim.
Haim. | Foto: Aktuálně.cz

Vítězné kalifornské sesterské trio Haim hrající éterický indie-rock s osmdesátkovou patinou v roce 2013 úspěšně debutovalo albem Days Are Gone, které uzmulo číslo jedna britského žebříčku a i v USA se sestry Haimovy podívaly do první desítky.

Nebyl to sice kdovíjaký komerční trhák, ale nahrávka sklidila příznivé recenze a dostala se do řady výročních žebříčků nejlepších desek roku (2. místo v A/V Club, 4. v časopise Spin a 10. v Q).

Špatný rok neměli ani další vloni tipovaní debutanti AlungaGeorge, Chvrches (povedené album The Bones of What You Believe) nebo Laura Mvula, jejíž Sing To The Moon si vysloužilo nominaci na Mercury Prize.

Znáte z rádia!

Když BBC vyhlásila v polovině prosince nominace Sound of 2014, bylo jméno Sam Smith zmiňováno jako největší favorit ankety. Žádný jiný interpret z nominované patnáctky se tak výrazně neprosadil do rozhlasového éteru jako on - La La La producenta Naughty Boy se díky jeho vokálu probojovalo v květnu na číslo jedna britského žebříčku (na vrchol doputoval i v Čechách) a stal se v Británii dokonce pátým nejprodávanějším singlem roku.

Další skladba s jeho vokálem - Latch pomohla k průlomu sourozenecké dvojici Disclosure, která včera uzmula nejvíce nominací na Brit Awards.

Naughty Boy - La La La ft. Sam Smith
Naughty Boy - La La La ft. Sam Smith

Sam Smith vyrostl v Hertfordshire a vystudoval střední školu zaměřenou na hudbu a divadlo. V devatenácti natočil první singl Lay Me Down, který se dostal k dvojici Disclosure hledající vokalisty pro své skladby. Po úspěchu Latch podepsal Smith nahrávací smlouvu s Capitol Records a vloni v květnu vydal EPčko Nirvana.

Jeho dlouhohrající debut In the Lonely Hour ohlašuje firma na květen 2014 a prvním promo singlem je skladba Money on My Mind. "Dosud mě nikdo neznal, ale většina lidí slyšela můj hlas v rádiu." prohlásil Sam Smith v reakci na své vítězství. Teď se to ale určitě změní.

Prorocká anketa BBC také často hledá pokračování aktuálních trendů a jedním z těch největších posledních let je britský soul-pop, který je zodpovědný za dvě nejprodávanější desky posledních pěti let - Adele a Emeli Sandé.

Poslechněte si zatím největší hit Elly Eyre Deeper.
Poslechněte si zatím největší hit Elly Eyre Deeper.

Na jejich tradici by mohla navázat devatenáctiletá Londýňanka Ella Eyre, která je stejně jako Adele nebo James Blake produktem umělecké školy BRIT School ve čtvrti Croydon. Vloni se blýskla jako vokalistka na hitu skupiny Rudimental Waiting All Night, který dokonce doputoval na číslo jedna britského žebříčku. Hostovala také na deskách hitmakera Naughty Boy a rappera Tinie Tempah a její debutový singl Deeper se v prosinci probojoval do první stovky singlové hitparády.

BANKS - "This is What it Feels Like" (Official Video)
BANKS - "This is What it Feels Like" (Official Video)

Bronzovou příčku pro sebe uzmula londýnská zpěvačka a producentka Jillian Banks alias BANKS. Domovem pětadvacetileté komety je Los Angeles, ale hodně pohybuje v londýnském klubovém undergroundu a natočila nahrávky s místními stálicemi jako jsou Jamie Woon či Lil Silva.

Nakonec její loňské průlomové EP nese jméno London a vyšlo na britské značce Good Years. Uslyšíte na něm temné, melancholické R&B infikované zvuky současného klubového undergroundu. Písně ale mají zároveň silný popový potenciál. Všiml si ji i americký excentrik the Weeknd, který ji pozval na své turné.

Sampha - Too Much
Sampha - Too Much

Jméno Sampha, kterým se tituluje čtyřiadvacetiletý soulový zpěvák z Londýna, mají zapsané hledači talentů už od léta 2011, kdy na sebe výrazně upozornil vokály na bezejmenné desce elektronického producenta skrytého pod zkratkou SBTRKT. Jeho sametově zastřený soulový hlas skutečně vystupuje z davu a Samphovi proto velkou kariéru prorokují i v anketě BBC Sound of..., kde skončil čtvrtý.

Navíc kromě zpěvu také produkuje vlastní skladby na pomezí elektronické hudby a experimentálního R&B, jak dokázal na loňském "průzkumném" EPčku Dual.

V minulosti si ho už všimla Jessie Ware, s níž natočil jednu skladbu a vloni také americká hiphopová hvězda Drake. Sampha zazpíval na jeho oceňované desky Nothing Was The Same a vystoupil po jeho boku v televizní show Late Night Jimmyho Fallona. Autorsky se podílel i na prosincové novince Beyoncé. Sampha je podepsaný u indie značky Young Turks a na 2014 chystá dlouhohrající debut.

George Ezra - Did You Hear the Rain?
George Ezra - Did You Hear the Rain?

Pětku uzmul bristolský písničkář George Ezra, který hraje akustické balady bluesového střihu a v devatenácti má hlas padesátiletého, životem ošlehaného barda.

Novinářům připomíná mladého Boba Dylana nebo Woodyho Guthrieho a protože Britové sólisty s kytarou poslední dobou hodně kupují, podepsala ho už velká značka Columbia Records.

Zajímavý je pohled i na zbylou desítku nominovaných. Je mezi nimi dvacetiletý americký rapper Chance The Rapper, který vloni zazářil mixtape Acid Rap nebo losangelská R&B zpěvačka Kelela, kterou zviditelnilo internetové album Cut 4 Me. Před branami první pětky zůstala i zpěvačka FKA Twigs navazující na klaustrofobické zvuky bristolského triphopu devadesátých let, kytarista Nick Mulvey, bývalý člen Portico Quartet a nebo hvězdička electro-popové scény - osmnáctiletá zpěvačka Chlöe Howl.

 

Právě se děje

Další zprávy