Kočko a jeho Orchestr boduje v evropském žebříčku world music. Je to paráda, říká muzikant

ČTK ČTK
3. 8. 2016 16:27
Tomáš Kočko a jeho Orchestr se svojí letošní deskou Velesu bodují v evropském žebříčku World music charts Europe. Novináři z evropských rádií ho aktuálně posunuli do první desítky této prestižní hitparády.
Tomáš Kočko & Orchestr
Tomáš Kočko & Orchestr | Foto: Indies

Tomáš Kočko a jeho Orchestr se dostal s albem Velesu do desítky prestižní hitparády World music charts Europe (WMCE).

"Mám obrovskou radost. Jedna věc je dostat se do Top 20 a druhá udržet se i další měsíc. Navíc ten skok! Desátá příčka s autorským albem, to je paráda," reagoval Tomáš Kočko.

Publicisté a dýdžejové, kteří sestavují evropskou hitparádu WMCE, pravidelně vybírají z více než dvou stovek alb. Deváté řadové album Tomáše Kočka se objevilo v tomto žebříčku již minulý měsíc na 19. místě, což byl odrazový můstek pro aktuální desáté místo.

Tuzemské kapely se v žebříčku umísťují jen velmi výjimečně, v první desítce se doposud prosadila alba Faÿt kapely Čankišou (10. místo), Reprezent (3.) a Romano Hip Hop (8.) od Gipsy.cz a nahrávka Fonók (5.) formace Dva.

Název Velesu nové nahrávky Tomáše Kočka & Orchestru vzývá pohanského boha. Po albu věnovaném bohyni země a hojnosti Živě se Kočko obrací k pánovi zásvětí, jenž střeží řád a čas. Nahrávka nabízí jak zadumané skladby, tak i skočné písně. Kočko propojil skladby inspirované folklórními motivy s vrstevnatými vícehlasy a zároveň využil rockové kytary a postupy.

V současné době Kočko zvažuje nabídku maďarské kapely CimbalimBand nahrát novou společnou desku. Prolnutí moravského a maďarského pohledu na použití cimbálu a dalších tradičních nástrojů se plánuje na rok 2017.

Tomáš Kočko & Orchestr jsou dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku v kategorii world music. S tvorbou inspirovanou moravskou tradicí i moderními žánry objíždějí Evropu od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových.

 

Právě se děje

Další zprávy