Kobajaši představí maďarský repertoár

ČTK
23. 2. 2006 9:30
Praha - Maďarská hudba v nastudování japonského dirigenta Ken-Ičiro Kobajašiho zazní na dnešním a zítřejším abonentním koncertu České filharmonie.

V pražském Rudolfinu je na programu Lisztova báseň Preludia, Tance z Galanty od Zoltána Kodályho a Koncert pro orchestr od Bély Bartóka.

Podle muzikologa Ludvíka Kašpárka to bylo právě Maďarsko a Budapešť, kde Kobajaši slavil před více než třiceti lety své první velké evropské umělecké úspěchy.

Od roku 1996 byl Kobajaši řadu let v úvazku České filharmonie jako stálý hostující dirigent. Natočil s ní mimo jiné komplet symfonií Petra Iljiče Čajkovského. Těžiště umělecké činnosti spatřuje tento dirigent podle pořadatelů v romantické hudební literatuře.

Osudové Maďarsko

V Maďarsku umělec dlouhou dobu trvale působí a k tamní hudbě má vřelý vztah. Kobajaši působí v Maďarském národním symfonickém orchestru, ale je také hlavním hostem Nizozemské filharmonie, šéfdirigentem Japonské filharmonie a pravidelné závazky ho pojí v Japonsku také s filharmonií v Nagoji a se Symfonickým orchestrem Kjúšú.

Roku 1974 se Kobajaši, absolvent tokijské Národní univerzity krásných umění, zúčastnil dirigentské soutěže maďarské televize v Budapešti a získal hned obě hlavní první ceny. Od té doby hostuje u předních orchestrů Evropy a na prestižních hudebních festivalech.

V Maďarsku za vynikající interpretační výkony obdržel v roce 1986 Lisztovu cenu a o osm let později druhé nejvyšší maďarské státní vyznamenání - Střední kříž s hvězdou, nejvyšší poctu, kterou tam může získat občan cizího státu.

 

Právě se děje

Další zprávy