Klub Jazz Dock bude streamovat koncerty, vystoupí Dorůžka či Ruml

ČTK ČTK
16. 11. 2020 13:26
Zdarma či za dobrovolné vstupné se od tohoto pátku 20. listopadu do příští středy uskuteční on-line koncerty festivalu Jazz On5, který pořádá pražský klub Jazz Dock.
Festival zahájí kytarista David Dorůžka (vpravo). Na starším snímku je s bubeníkem Martinem Novákem (vlevo) a basistou Jiřím Slavíkem.
Festival zahájí kytarista David Dorůžka (vpravo). Na starším snímku je s bubeníkem Martinem Novákem (vlevo) a basistou Jiřím Slavíkem. | Foto: Dušan Tománek/Animal Music

Pořadatelé hodlají vystoupení přenášet pomocí několika kamer a se špičkovým zvukem na webu, Facebooku a YouTube.

Festival zahájí v pátek večer trio jedné z vůdčích postav české jazzové scény, kytaristy Davida Dorůžky. Představí zejména skladby ze čtyři roky starého alba Autumn Tales, za které obdržel svou čtvrtou cenu Anděl.

Deska obsahuje pět nových kompozic, doplněných melodiemi vycházejícími ze židovské písňové tvorby, skladbou Bohuslava Martinů ve vlastní úpravě a jedním meziválečným jazzovým šlágrem. Dorůžku na koncertě doprovodí kontrabasista Jaromír Honzák a bubeník Marek Urbánek, tedy jiná sestava, než s jakou album natočil.

Mimo jazzový žánr směřuje další kapela festivalu, původně internetový projekt Vikollejen. Kapela kolem bubeníka Adama Kollera hraje progresivní funk doplněný groovem, účinkují v ní ještě klávesista Jan Aleš, kytarista Tomáš Fuchs, basista Jan Urbanec a perkusista Vít Halška.

Dalším účinkujícím bude varhaník Ondřej Pivec a jeho Organic Quartet, tedy česká sestava, se kterou brněnský rodák koncertoval po českých klubech, než odjel do USA. Dnes je Pivec nejznámější jako doprovazeč amerického jazzového zpěváka Gregoryho Portera, za nahrávku s ním získal Grammy.

K Organic Quartetu, jejž dále tvoří kytarista Libor Šmoldas, bubeník Tomáš Hobzek a saxofonista Jakub Doležal, se ale Pivec průběžně vrací. Na streamovaném koncertě zahrají skladby ze tři roky staré desky nazvané Terms and Conditions Apply.

Druhou polovinu festivalu Jazz Docku zahájí smyčcové S.V.A. Trio, formace renomovaných muzikantů se zkušenostmi z více žánrů. Zaměřují se výhradně na vlastní tvorbu. Sestavu tvoří houslista Alexej Aslamas, violista Vladan Malinjak a violoncellista Šimon Marek.

O den později se na pódium Jazz Docku vrátí všestranný zpěvák a hudebník Ondřej Ruml v doprovodu kvinteta klavíristy Mateje Benka. Společně zaujali například novými aranžmá známých písní Ježka, Voskovce a Wericha.

Závěr festivalu bude patřit jedné z nejoriginálnějších česko-slovenských kapel Vertigo. V jejich tvorbě je výchozím bodem jazz, časem se ale hudebními přesahy dopracovali ke svébytnému zvuku. Vydali šest alb, získali dvě hudební ceny Anděl a třikrát na ně byli nominováni.

 

Právě se děje

Další zprávy