Drogy, alkohol, sebevraždy. Tragické vstupenky do Klubu 27

Barbora Roubalová
7. 8. 2015 11:16
Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin a mnoho dalších slavných muzikantů zemřelo v „prokletém“ věku 27 let.

Praha - V českých kinech právě běží film o britské zpěvačce Amy Winehouse, která je jednou z „členek“ prokletého Klubu 27. Tak jsou někdy označováni umělci, kteří se nedožili svých 28. narozenin. Fenomén přitahující pozornost fanoušků hudby i konspiračních teorií už od 70. let připomíná, jak draze někteří muzikanti museli zaplatit za slávu.

Nejčastěji byly příčinou předčasného odchodu hudebních hvězd drogy nebo alkohol. Vedle předávkování mohla u řady z nich za smrt vážná nemoc, kterou způsobilo právě užívání škodlivých látek. Výjimkou nebyly ani sebevraždy, vraždy a dopravní nehody. V „prokletém“ věku zemřelo už téměř 40 hudebníků.

Kurt Cobain

Kurt Cobain
Kurt Cobain | Foto: Profimedia

20. února 1967 – 5. dubna 1994

Příčína úmrtí: sebevražda, prostřelení hlavy brokovnicí

  • Podle jeho sestry chtěl frontman kapely Nirvana už od dětství patřit do Klubu 27.
  • Trpěl schizofrenií, kterou ještě umocňovala jeho silná závislost na heroinu.
  • Měl obrovské bolesti žaludku, se kterými si žádný lékař nevěděl rady.
  • Vyžíval se v bizarních kresbách. Vytvářel i návrhy na alba Nirvany, které většinou nahrávací společnost zamítla pro jejich přílišnou morbiditu.  
  • Fascinovalo ho lidské tělo. Měl sbírku plastických modelů mužského a ženského těla, vytvořených v 50. letech pro studenty anatomie k názorné výuce vnitřních orgánů.
  • Nirvana hrála na akcích organizací, které bojovaly za práva homosexuálů nebo zvířat. Kvůli politickým názorům bylo Cobainovi adresováno několik výhrůžek smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy