Klipy týdne: Queens, Lana, Yeah Yeah Yeahs i A$AP

ape
3. 4. 2013 10:22
Nenechte si ujít nové videoklipy A$AP Rockyho, Lany Del Rey nebo Queens of the Stone Age
ASAP Rocky
ASAP Rocky | Foto: Aktuálně.cz

Videotipy - Proklikávat se záplavou nových videoklipů na Youtube může být někdy vyčerpávající, některá z nich přesto prozrazují zajímavé věci o dalším směřování různých interpretů. Pokud jste to nezaregistrovali, Queens of the Stone Age se vrátili na koncertní pódia, Yeah Yeah Yeahs vypustili první singl z chystané desky a A$AP Rocky po delší době přichystal vskutku megalomanský klip protkaný atributy hip hopové kultury, který stále ctí pouliční kořeny žánru. Nezapomněli jsme ani na domácí scénu. Za zmínku stojí animovaný klip kapely Goodfellas.

Web a hudební průmysl je videomateriálem zahlcený, proto vám budeme tipy na pět nejzajímavějších a nejdůležitějších klipů za uplynulý týden přinášet pravidelně.

Queens of the Stone Age - My God Is the Sun (Live at Lollapalooza)

Nová deska hvězdných Queens of the Stone Age dostala oficiální název …Like Clockwork a první její vlaštovka vylétla na brazilském monstrfestivalu Lollapalooza. Jedna z nejočekávanějších nahrávek roku 2013 má vyjít v červnu a turné na jeho podporu bude mít charakter takřka výhradně několikatisícových akcí. Živá verze My God is the Sun by vám proto neměla uniknout, ačkoliv frontman Josh Homme se občas s vokálními party ještě trochu pere a Dave Grohla za bicí sestavou alternuje Jon Theodore (bývalý člen The Mars Volta).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Yeah Yeah Yeahs - Sacrilege

Prvnímu singlu Sacrilege z nadcházející nahrávky Mosquito (vychází 16. dubna) dodali newyorští art-punkoví Yeah Yeah Yeahs sexualitou a maloměstskými syndromy protkaný videoklip. Kapela samotná se v něm neobjevuje, hlavní roli femme fatale dostala herečka Lily Cole a ta je vypuštěna vstříc choutkám (nejen) místních mužů. Otázka, zda prostředím manipuluje nebo je manipulována, zůstává otevřená, stejně tak, jestli se kapele podaří navázat na úspěšného předchůdce It's Blitz. Vykročení přímočarým hitem se povedlo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Robin Thicke ft. T.I., Pharrell - Blurred Lines

Olezlé klipy s modelkami před čistou plochou ještě nevymřely! Americký r&b seladon Robin Thicke, kterému se často dostává přirovnání k Justinu Timberlakovi (ačkoliv se jeho tanečním i hitmakerským schopnostem zdaleka nepřibližuje), tentokrát zkouší vytvořit virální potenciál za pomoci polosvlečených modelek a pohodové atmosféry. Přizval si kumpány Pharella a rapera T. I., navlékli fancy oblečení a prostě si s holkama užívají. Na mladé publikum stále strádajících hudebních televizí by to mohlo platit, nebo přinejmenším na jejich dramaturgy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

A$AP Rocky ft. Skrillex - Wild for the Night

Málokterý z mladých raperů má stejný kredit jako A$AP Rocky, a to i doslovně vztaženo k bilanci bankovního účtu. Jako jeden z mála si může dovolit zaletět si do Dominikánské republiky, aby si na střechách místního slamu zablbnul a zapojil tamní rezidenty do svého nového videoklipu. Nejúspěšnější dupstepový producent současnosti Skrillex pro něj je pouze další jeho nigga. A byť bez hlubšího smyslu, efektně se prostřihává do neidentifikovatelného, anticky vypadajícího prostoru. Nechybí ani tradiční vizuální atributy hip hopové kultury jako jsou zlaté zuby nebo obležení pohledných afrodívek. Už dlouho nevzniklo takhle velkolepě pojaté rapové video.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Lana Del Rey - Chelsea Hotel No. 2

Popové retroprincezně Laně Del Rey už postupně docházejí vlastní skladby, které by mohla halit do étericky romantických videoklipu a tak volba padla na cover akustické balady od Leonarda Cohena. Estetika zahleděnosti do krásných starých časů se moc nezměnila - obraz je zrnitý a soustředíme se na především na Laninu tvář a dokonalý účes. A Cohenovo hluboké písničkářství k jejímu hlasu s patinou věčně dojaté naivní krásky docela sedí. Vzhledem k tomu, že jde o aktuální skladbu, mohla by zaznít i na blížícím se vystoupení zpěvačky na české zastávce putovního festivalu Electronic Beats.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Goodfellas - Supersmooth

Loňský objev roku v hudebních cenách Anděl si klip nechal vyrobit zčásti metodou rotoskopie, kterou vznikal mimo jiné úspěšný film Alois Nebel. Pro japonského výtvarníka Atsushi Makinota kapela natočila videomateriál, ten se posléze ručně překresloval a Makino ho doplnil o množství vlastních nápadů, k nimž ho hudba a text singlu Supersmooth inspirovaly.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy