Klipy: R.E.M. natáčeli s mistrem nahých koncertů

Pavel Turek, tur
29. 8. 2009 12:00
Pearl Jam, Florence and the Machine a Fuck Buttons

Praha – Na konec října chystají R.E.M. vydání dalšího živého alba. Dvojdisk Live at Olympia zachycuje celkem 39 písní nahraných během pěti večerů dublinského soustředění v roce 2007 – tedy ještě před vydáním posledního alba Accelerate a následným turné, které se zastavilo i v Praze.

Deluxe edici doprovodí i DVD se záznamem koncertů, které režírovali Jeremiah a Vincent Moon. Nezávislý pařížský filmař fungující pod pseudonymem Vincent Moon proslul konceptem internetových záznamů „Les Concerts à Emporter“, které se od roku 2006 objevují na serveru La Blogothèque.

Moon v konceptu „koncertů s sebou“ zavádí kapely na nejrůznější místa – od nádražních perónů, dětská hřiště, zadní sedadla automobilů po hotelové pokoje – kde musejí v improvizovaných podmínkách často bez zkoušení a naráz odehrát pár písní ze svého repertoáru.

Foto: Reuters
Čtěte také:
R.E.M.: V Evropě každý Bushe stejně nenávidí

Mix guerrillového přístupu s purismem hraničícím až s manifestem dogma udělal z Les Concerts à Emporter internetový hudební hit. Proto velký fanoušek Micheal Stipe neváhal Vincenta Moona oslovit, aby pro R.E.M. režíroval klip k singlu Supernatural Superserious. Spolupráce přerostla v aktuální koncertní film.

Z tříleté hibernace proložené reedicí debutu Ten se probouzejí Pearl Jam. Novinku Backspacer vydají 20. září a zastihne kapelu v přelomové situaci, neboť jim po 18 letech závazků vypršela smlouva s nahrávací firmou Sony Music, kterou se rozhodli neobnovit a zkouší si - po vzoru takřka všech zaběhnutých jmen - najít nové a výhodnější způsoby distribuce.

Hlavním partnerem v USA by se měl stát maloobchodní řetězec Target - po Wal-Martu čtvrtý nejúspěšnější v USA - a Pearl Jam mu na oplátku s režisérem Cameronem Crowem (mj. Singles, Almost Famous) dají do reklamního spotu část klipu a písně The Fixer.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nejcitovanější objev britské scény, zpěvačka Florence and the Machine, která získala už v lednu Critics' Choice od Brit Awards a v současnosti je její debut Lungs mezi dvanácti finalisty prestižní Mercury Prize, si pro video k singlu Drumming Song vybrala režisérku Dawn Shadforth.

Ta stojí především za futuristickou jízdou Can’t Get You Out of My Head s výraznou choreografií pro Kylie Minogue a podobně výraznou, byť výpravně skromnější přináší i tento minimalistický čistě taneční klip.

„Viděla jsem na YouTube spoustu klipů z koncertů Florence a všimla jsem si její úžasné energie, dokáže být s těma svýma úžasně dlouhýma rukama a nohama expresivní i elegantní zároveň. To jsem chtěla v klipu zachytit především,“ říká Dawn Shadforth v rozhovoru pro server Dazed Digital.

Bristolské experimentální duo Fuck Buttons (Andrew Hung a Benjamin John Power), jež si ve svých výpravách nezadá se slavnějšími Animal Collective, chystá na říjen druhou desku s názvem Tarot Sport. Vyjde opět u fajnšmekerského labelu ATP Recordings, který provází kultovní tematické festivaly All Tomorrow's Parties a stará se kromě Fuck Buttons o Sleepy Suns, The Drones nebo Deerhoof.

Oblíbenci Mogwai – Fuck Buttons – si renomé vybudovali pro své intenzivní, čistě instrumentální a zvolna gradující kompozice, které se pohybují někde na hranici meditace a týrání publika. Klip pro edit nového singlu Surf Solar režíroval přímo Andrew Hung.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy