Laibach zahráli v KLDR. Oslavili s místními konec války

David Kořínek
20. 8. 2015 14:25
Laibach jsou první rockovou skupinou, která se do KLDR oficiálně podívala. V rámci turné Liberation Day Tour v zemi odehraje dva koncerty. Zda se na ně přijde podívat Kim Čong-un, není známo.
Slovinská skupina Laibach během svého prvního koncertu v Pchjongjangu.
Slovinská skupina Laibach během svého prvního koncertu v Pchjongjangu. | Foto: Simon Cockerell - Koryo Tours

PchjongjangSlovinská hudební skupina Laibach odehrála koncert v Severní Koreji. Vystoupení bylo součástí oslav 70. výročí osvobození země od japonské okupace během druhé světové války. Zprávu přinesl britský deník The Telegraph.

První koncert se uskutečnil ve středu v pchjongjangském divadle Ponghwa. Druhý je plánovaný na 20. srpna do haly hudební školy o kapacitě 2000 míst.

Na prvním koncertě skupina předvedla směsici industriálního rocku a severokorejské lidové hudby. Účast Kim Čong-una zatím severokorejské úřady nepotvrdily.

„Naším hlavním cílem je poskytnout možnost poslechnout si Laibach naživo co nejvíce Severokorejcům, i tak ale doufáme, že dorazí co nejvíce zahraničních fanoušků ve jménu bratrství a porozumění mezi lidmi,“ napsali před odjezdem členové skupiny na svůj facebookový profil.

Jedinečná dovolená

Možnost dorazit na koncert do KLDR nabídla fanouškům Laibachu z celého světa britsko-čínská cestovní kancelář Koryo Tours. Zájemcům prodávala pětidenní zájezd i se vstupenkami na oba koncerty.

„Je to velmi neobvyklá událost a první příležitost vidět koncert tohoto druhu v Severní Koreji,“ řekl manažer cestovní kanceláře Koryo Tours Simon Cockerell.

Skupina Laibach koncertuje od roku 1980. Často budí kontroverzi využíváním nacistické a totalitní symboliky. Název skupiny se odkazuje k termínu, kterým Němci během okupace označovali Lublaň.

 

Právě se děje

Další zprávy