Kino Aero sledovalo představení nového alba Red Hotů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 8. 2011 23:15
Koncert byl do kin přenášen z Kolína nad Rýnem
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zaplněné kino Aero v úterý večer sledovalo představení nového alba I'm With You americké skupiny Red Hot Chili Peppers. Kapela představila novinku ve vybraných kinech, kam byl v HD obrazové kvalitě a prostorovém zvuku pomocí satelitu přenášen jejich jediný koncert v Kolíně nad Rýnem, kde nahrávka poprvé zazněla v kompletní podobě.

V České republice tuto možnost využily zhruba dvě desítky kin, ve kterých stejně jako v 900 kinosálech čtyř kontinentů zazněly nové písně i největší hity Red Hot Chili Peppers.

Přenos začal černobílými záběry příjezdu kapely do místa konání koncertu a rozhovorů s jejími členy. Těsně před začátkem koncertu režie nabídla rozhovory s fanoušky, ukázky z nového videoklipu The Adventures Of Rain Dance Maggie a poté již začalo vystoupení v kolínském klubu.

Foto: Aktuálně.cz

Kapela představila nové písně jako Monarchy Of Roses, Brendan's Death Song, Look Around, Did I Let You Know či Happiness Loves Company. Baskytarista Flea poutal pozornost obarvenými vlasy i typickými tanečními kreacemi. Suverénně se na jevišti pohyboval nový kytarista Josh Klinghoffer, který v rozhovorech před koncertem působil zakřiknutým dojmem.

"Inspiruje nás veškerá hudba ze všech období. Nechtěli jsme, aby tahle deska zněla jinak než minulá alba a než by měla znít naše kapela," uvedl k novince bubeník Chad Smith.

Přenos byl uveden v obrazové High Definition kvalitě a prostorovém 5.1 surround zvuku. V jediný večer album premiérově v živém provedení slyšeli fanoušci v kinech Spojených států, Kanady, Evropy i Jižní Ameriky a s malým posunem byl koncert přenášen také v Austrálii, Jižní Africe nebo na Novém Zélandu.

"Nové písničky nezní tak komerčně jako předchozí album Stadium Arcadium, spíše to zní, jako by to natočili více pro sebe než pro lidi," zní zatím převažující hodnocení nového alba. Na experimentálnějším zvuku má podíl právě nový kytarista.

Red Hot Chili Peppers prodali na 60 milionů nosičů po celém světě, získali šest Grammy a rekordní počet jejich singlů, celkem 11, se stal jedničkou amerických hitparád. Album I'm With You vycházející po pětileté pauze produkoval Rick Rubin.

Deska I'm With You vyšla na americkém kontinentě pod značkou Warner Bros, na český trh album uvedla o den dříve společnost Supraphon. Album je prvním od té doby, kdy kapelu opustil kytarista John Frusciante. Hudebníka, který hrál se skupinou deset let, nahradil na přelomu let 2009 a 2010 Klinghoffer.

 Kalifornská kapela vznikla počátkem 80. let, založili ji spolužáci ze střední školy, zpěvák Anthony Kiedis a baskytarista Flea. Skupina během své kariéry zažila několik personálních změn. Debutovou desku nazvanou Red Hot Chili Peppers vydala v roce 1984. Popularitu kapele počátkem 90. let přineslo zejména album Blood Sugar Sex Magic; komerčně úspěšné byly i následující desky One Hot Minute a Californication.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy