Když se chce Thomu Yorkovi čůrat, epilepticky tančí

Karel Veselý
26. 2. 2011 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Foto: Aktuálně.cz

Doporučujeme

Britské kapely i třicet let po smrti Iana Curtise tančí na hrobu post-punkových klasiků Joy Division. Jednou z kapel, které zádumčivý sound manchesterské kapely oživují pro dnešního posluchače, jsou londýnští White Lies, kteří se v pondělí 7. března představí v Lucerna Music Baru.  Před dvěma lety z nich při vydání alba To Lose My Life... šílela britská média, letošní nahrávka Ritual už takové nadšení nevzbudila, ale koncert by ale mohl jejich image vylepšit.

Dánští Efterklang si do Meet Factory 10. března přivezou nejen osobitý indie-pop, ale také film An Island. Natočili ho společně s francouzským filmařem Vincetem Moonem plus muzikanty z jednoho dánského ostrůvku a poskytli fanouškům po celém světě zdarma k projekcím.

Zdarma můžete stáhnout i dvě remixové kompilace. První má na starost slovenský beatmaker Karaoke Tundra: jeho abstraktní hiphopové beaty přidaly ke kráse skladbám od DVA, Sporto nebo The Autumnist. Druhou sbírku nabízí domácí projekt Kazety, jejichž debutové album dostalo alternativní podobu od Midi Lidi, Side9000 a nebo právě Karaoke Tundry. Jejich Social Remix Happening stahujte zde.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Zpráva týdne

Sezóna hudebních cen pomalu končí a komu Grammy a Brits přišly moc formální, mohl si užít předávání výročních cen časopisu NME. Jejich výsledky odráží pozici britského hudebního týdeníku v kontextu současné publicistiky - chtějí být rockovou alternativou vůči hlavnímu proudu, udržovat iluzi mladistvé rebelie a trochu provokovat. Už fakt, že si můžou dovolit veřejné předávání, na které oceněné hvězdy skutečně dorazí nebo alespoň pošlou video-zdravici, ale svědčí o respektu, který ceny NME Shockwave mají.

Foto: Reuters

V některých kategoriích si docela dobře notují s „velkými" cenami: nejlepší britskou kapelou jsou Muse, nejlepší album natočili Arcade Fire (The Suburbs), nejlepším sólovým interpretem je Laura Marling a hrdin(k)ou roku je Lady Gaga.

Na druhou stranu si čtenáři NME můžou dovolit dát cenu za nejlepší píseň kapele Foals (Spanish Sahara), za objev roku zvolit Hurts a dvakrát ocenit My Chemical Romance (mezinárodní kapela roku, nejlepší video).

Záplava je skoro nekonečná: nejatraktivnější ženou je Alison Mosshart z The Kills a The Dead Weather, mužem Matt Bellamy z Muse, filmem roku je Počátek a seriálem Skins.  Cenu „božského génia" (Godlike Genius) dostal Dave Grohl a ocenění za celoživotní dílo PJ Harvey.

Specialitou jsou anticeny, ve kterých čtenáři časopisu ventilují svoje frustrace. Bídákem roku se stal britský premiér David Cameron (porazil Justina Biebra, Axla Rose, televizního hledače talentů Simona Cowella a kolegu z vlády Nicka Clegga). Bieber si alespoň odnesl cenu za nejhorší vizuální styl a nejhorší album. Mimochodem, v této kategorii byli nominováni i My Chemical Romance nebo Kings Of Leon.

Kompletní seznam cen je pěkným obrázkem britské a světové popkultury viděné časopisem, který se jako jedno z posledních velkých médií snaží čtenářům "vnucovat" nějaký názor; a ne naopak.

 

Další zprávy

Na Brit Awards na ni zapomněli, ale Susan Boyle vrací úder. Podle statistiků se stala nejprodávanějším britským popovým interpretem loňského roku. Její druhé album The Gift se prodalo v nákladu 3,7 milionu kusů. Na dvojce je Sade, jejíž Soldier of Love vlastní 2,3 miliony lidí. Čerství vítězové Brit Awards v kategorii nejlepší album - folkoví tradicionalisté Mumford & Sons - našli na planetě milion a tři sta tisíc zájemců.

Glenn Close s cenou za herecký výkon v seriálu Damages
Glenn Close s cenou za herecký výkon v seriálu Damages | Foto: Reuters

Když jsme u Susan Boyle, tak vězte, že začaly přípravy na natáčení jejího životopisného filmu. Ačkoliv měli o roli zpěvačky, která to během pár měsíců dotáhla z kuchtičky na popovou superstar, enormní zájem Robin Williams (!) i Catherine Zeta-Jonesová, vítězně nakonec castingem prošla Glenn Closeová známá z dramat jako Nebezpečné známosti, Osudová přitažlivost a nebo dětského snímku 101 Dalmatinů. Je sice o třináct let starší než Boyle, ale to by práý vůbec nemělo vadit.

Ještě jedny popové hvězdy se dočkají filmového zvěčnění. Němečtí lamači dívčích srdcí ze začátku 90. let Milli Vanilli, kteří - jak známo - byli tak mediálně přítažliví, že se ani nemuseli ve svých hitech namáhat zpívat. Život z jistého hlediska „výsostně postmoderní" kapely natočí Florian Gallenberger, držitel Oskara za krátký hraný film. 

Foto: Aktuálně.cz

Rozlučkový koncert LCD Soundsystem v Madison Square Garden na začátku dubna bude mít nepříjemnou pachuť. Většinu lístků rychle vyprodaného koncertu zkoupily velké překupnické firmy, které je pak prodávají fanouškům s nepříjemnou přirážkou. Aby James Murphy napravil chybu promotéra, rozhodl se zahrát ještě čtyři menší koncerty před dubnovým posledním zamáváním na rozloučenou. „Nenechme ty sráče, aby nás dostali na lopatky," napsal Murphy v emotivním dopise fanouškům.

 

Žebříčky

Předávání Brit Awards zamíchalo britským žebříčkem a vůbec nevadilo, že to byl nejméně sledovaný ceremoniál za posledních pět let. Adele se svým aktuálním singlem Someone Like You Brity uhranula tak silně, že se ho posunuli na číslo jedna. Očekávaný atak Lady GaGa a její novinky Born This Way odrazila i Jessie J, která skončila s Price Tag na dvojce. Americká hvězda, která skladbu uvedla na Grammy, je až třetí - singl se ale prodával jen pouhé dva dny. Starší singl Adele Rolling In The Deep je čtvrtý. Britská hvězdička vládne i albovému žebříčku - novinka 21 je první, debut 19 čtvrtý. Mimochodem mít v albovém i singlovém žebříčku dvě skladby v Top 5 - to se povedlo naposledy Beatles v šedesátých letech. 

Justin Bieber
Justin Bieber | Foto: Reuters
 

V zámoří sice Grammy posunuly vítěze vzhůru (Lady Antebellum jsou na čtyřce, Arcade Fire patnáctí),  ale skutečným vítězem je Justin Bieber, který na Grammy vyhořel. Jeho valentýnské album Never Say Never: The Remixes prodalo 165 tisíc kusů a veze se na vlně zájmu o stejnojmenný hudební dokument, kterému se velmi dobře daří v amerických kinech.  V singlech vládne Lady Gaga s Born This Way, který se minulý týden stal tisícím singlem na čele amerického žebříčku. Digitální prodeje se po deseti dnech blíží prvnímu milionu. / I Gaga se ale musí před někým sklonit - v Japonsku prodala místní dívčí skupina AKB48 během prvního týdne 942 tisíc kusů svého nového singlu Sakura No Ki Ni Naro. / Český albový žebříček má nové číslo jedna - Kabát na vrcholu nahradili švédští Roxette s Charm School, první albem po deseti letech. Pro uklidnění přidávám informaci, že stejná deska vede žebříček i v Německu a Švýcarsku. Banditi Di Praga klesli na dvojku, třetí je Miro Žbirka s dva roky starou deskou Empatia. PJ Harvey startuje na čísle 26, Lady Antebellum pomohl úspěch na Grammy k debutu na chvostu první padesátky. Singlům stále vévodí Shakira a Dizzee Rascal s Loca. Lady Gaga stihla s Born This Way vystřelit na číslo 43.

 

Nové desky

Yuck - Yuck (Fat Possum): Londýnské kapele mnohá média tipují velkou budoucnost a teď konečně přichází s řízným debutem, který nelze než srovnávat se Sonic Youth nebo The Strokes. „Hodně z materiálu této desky by se dalo zaměnit za hudbu z nějakých jiných časů. Ale nostalgie hraje kapele do noty i přesto, že se za své vzory vůbec nestydí," píše CMJ.

Foto: Steve Gullick

Mogwai - Hardcore Will Never Die, But You Will (Sub Pop): Skotští klasikové instrumentálního rocku se vrací po třech letech se sedmým studiovým albem v produkci Paula Savage (ex-Delgados). „Že na Hardcore... není moc překvapivých momentů? Pokud jsou jejich jamy takhle povedené, pak překvapení není třeba," píše časopis Paste. „Těžko říct, jestli je to nejlepší deska Mogwai, každopádně je odvážnější než cokoliv, co udělali předtím," dodává server Drowned in Sound.

Gil Scott-Heron vs. Jamie XX - We're New Here (XL): Loňský triumfální návrat jednašedesátiletého jazzového básníka a praotce rapu Gil Scotta Herona se dočkal remixového zpracování od bubeníka a mozku kapely the xx. Jamie Smith obalil do futuristických beatů i některé starší skladby z básníkova repertoáru. „Syrové Heronovy vokály drží Smithovy duchařské úlety při zemi a výsledkem je příjemná náladová hudba," píše Entertainment Weekly.

Apatheia - Elevating Moments (X Productions): Havířovský kvartet se od art-rocku svého pět let starého debutu přesouvá k současnějšímu zvuku amerických kytarovek, jako jsou Foo Fighters nebo Incubus. „Nechtěli jsme stát na místě a v nových skladbách jsme vsadili na větší rockovost a drive, aby songy šlapaly jak na desce, tak live," říká zpěvák Michal Feber. Skladba When You´re Not Speaking dostala klip.

Beans - End It All (Anticon): Člen hiphopových experimentátorů Antipop Consortium vypouští čtvrtou sólovku. Hostují na ni Tunde Adebimpe z TV On The Radio, britští producenti Clark a Four Tet nebo Sam Fog z kapely Interpol. „Zvukově je to krajina plná divných zvuků a ujetých nápadů, ke kterým ještě přidává Beans svým nervním projevem. Vychází ze slam poetry a rozhodně posluchačům neusnadňuje cestu avantgardními beaty," píše AllMusic.

 

Klip týdne

Režisér Hype Williams stvořil klip k All Of The Lights od Kanye Westa podobně,  jako oslavovaný rapper a producent dělá svoje skladby. Vizuální stránku si vypůjčil z úvodních titulků halucinačního snímu Vejdi do prázdna francouzského kolegy Gaspara Noé, přidal k nim vnady Rihanny a zdánlivě nespojitý černobílý příběh o holčičce kráčející zasněženým městem. Výsledek je trochu chaotický, ale nejhymničtější skladba z Westova opusu My Beautiful Dark Twisted Fantasy si nic jiného nezasloužila.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

V seriálu Simpsonovi se už objevila spousta celebrit, aby ozdobily slavnou animovanou show, naposledy birtský herec a playboy Russel Brand. Deník Guardian rekapituluje hvězdný seznam a zamýšlí se nad tím, jestli se tato móda nestala už trochu kontraproduktivní. "Čím dál více lidí si myslí, že Simpsonovi se stali jen další položkou na seznamu celebrit - programem, kde se musí objevit a nebo být parodováni, aby měli pocit, že jsou slavní. A právě to slavný animák zaprodalo blyštivému systému celebrit."

Foto: Aktuálně.cz

Jak se to má s krizí hudebního průmyslu v kontextu historie? Web Digital Music News sestavil grafy prodejů alb a singlů v posledních čtyřiceti letech. V albech se hudební průmysl dostal během deseti let z historického maxima na začátku tisíciletí na současné minimum,  které vloni kleslo i pod čísla z roku 1973. V singlech je ale situace opačná:  díky digitálním obchodům se prodává pětkrát tolik singlů co v roce 1980.

„V určité chvíli máte právo polít lidi v první řadě pivem," vzpomíná písničkářka Julianne Hetfield na nejhorší koncert svého života. Jako jednu z desítek muzikantů ji vyzpovídal hudební novinář Jon Niccum, jenž z jejich nejděsivějších příběhů sestavuje a aktulaizuje webovou stránku Worst Gig.

Fenomén parodických kapel pitvá článek v New York Times. Důvod jim dala skupina The Lonely Island dobývající právě žebříčky po celém světě s hity jako I Just Had Sex nebo The Creep. „Dokázali něco, co nikdo před nimi - jejich humorným skladbám se můžete smát, ale taky na ně můžete křepčit," píše se v článku.

 

Varujeme

Radiohead doprovodili novou desku The King of Limbs videoklipem ke skladbě Lotus Flower a epileptický taneček Thoma Yorka nemohl nezaujmout internetové hračičky. Ti nechali frontmana kapely tancovat na jiné klasické hity, až se z toho stal nefalšovaný virální hit. Jen možná trochu jinak, než by si fanoušci Radiohead představovali - klip Thom Yorke Has To Pee (T.Y. musí čůrat) by mohl leckterého radikálnějšího příznivce naštvat. Všemožné (vtipné) variace na Yorkův tanec najdete na webové stránce Dancing Thom a můžete tam přemýšlet, jestli to náhodou není i sarkastická odplata za to, jak vážně se Radiohead poslední roky berou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy