Kdo získá Vinylu? DVA, Zrní, Květy či Please The Trees

Karel Veselý
17. 12. 2012 11:03
Hudební cena Vinyla vyhlásila nominace
DVA
DVA | Foto: DVA

Praha - Po cenách české hudební kritiky Apollo vyhlásila své nominace i cena Vinyla. O vyvolených ve třech kategoriích (Deska, Objev a Počin roku) rozhodla v hlasování čtyřiadvacetičlenná porota složená z hudebních publicistů, kteří opakovaně publikují názorové texty, a to napříč žánrovým spektrem domácí scény. Vítězi druhého ročníku hudební ceny by se mohly stát kapely Květy, Zrní, Kyklos Galaktikos a nebo DVA nominovaní hned ve dvou kategoriích.

V kategorii Deska roku se v letošním roce sešly skupiny, které již patří mezi etablovaná jména domácí hudební scény. Písňově-experimentální duo DVA je jedním z nejvíce skloňovaných domácích jmen v zahraničí a za nominovanou desku s hudbou z počítačové hry Botanicula už stihli získat v USA prestižní cenu IGF oceňující projekty na nezávislé herní scéně. Jejich úspěšné tažení po zahraničních festivalech se uchází o Vinylu i v kategorii Počin roku.

Please The Trees
Please The Trees | Foto: Dušan Tománek

Konkurentem DVA o titul Deska roku 2012 bude brněnská alternativně-folková kapela Květy s drásavou generační výpovědí Bílé včely, která se uchází o vítězství i v paralelních cenách Apollo. To ostatně platí i o dalších nominovaných - Zrní z Kladna a jejich druhé regulérní studiové desce Soundtrack ke konci světa, jež rozvíjí nečekané polohy experimentálního folkrocku.

Kvůli rovnosti hlasů v prvním kole budou letos o vítězství bojovat čtyři desky. Trio jmenovaných tak doplňuje na kvarteto ještě skupina Please The Trees sdružená kolem lídra Václava Havelky a jejich letošní novinka A Forest Affair. Anglicky zpívané album vzniklo pod dohledem zkušeného amerického producenta Jonathana Burnside.

V kategorii Objev roku můžeme najít zástupce experimentálního hiphopu, indierockové a improvizační hudby. Kyklos Galaktikos svým debutem Osa dobra představují svébytné experimentální pojetí hiphopové hudby. Debutem Peklo, peklo, ráj na sebe v uplynulém roce upozornily také kvarteto Planety, které na své první nahrávce sebevědomě a originálně pracuje se zvukem alternativního rocku devadesátých let. Obě zmíněné desky vyšly zdarma jako internetový download.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Třetím nominovaným jsou pak The Pololániks - alternativně-improvizační skupina, které na sebe výrazněji upozornila svými živými vystoupeními (např. v rámci pravidelné koncertní série Wakkushoppu).

O cenu v kategorii Počin roku se budou společně s DVA ucházet i Festival Babel Prague, který se během dvou ročníků vyprofiloval specifickou dramaturgií nabízející významná jména zahraniční i domácí experimentální scény ve výjimečnou akci
svého druhu v Čechách. Šanci má i vydavatelství Polí5, jenž se dlouhodobě věnuje menšinovým hudebním odvětvím napříč všemi žánry a v roce 2012 vydali alba skupin B4, Limbo, Kora et Le Mechanix a mnohých dalších.

Slavnostností vyhlášení proběhne stejně jako vloni v rámci koncertního večírku v brněnském klubu Fléda, a to 21. února 2013. V Praze se pak nominovaní interpreti představí na 12. března na „ozvěnách" Vinyly v klubu NOD. V prvním ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album Didaktik Nation Legendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival Creepy Teepee (Počin roku).

 

Cena Vinyla 2012 - nominace

Foto: Indies

Deska roku
DVA - Botanicula (Minority records)
Květy - Bílé včely (Indies Scope Records)
Please The Trees - A Forest Affair (Starcastic records)
Zrní - Soundtrack ke konci světa (Zrní)

Objev roku
Kyklos Galaktikos
Planety
The Pololániks

Počin roku
Babel Prague
Úspěch soundtracku Botanicula od skupiny DVA
Vydavatelské aktivity Polí5

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy