Katy Perry: Hodná holka a křesťanka, která občas zazlobí

ČTK ČTK
20. 2. 2015 18:58
Brány světového popu Katy Perry otevřel hit I Kissed a Girl z roku 2008. Do Prahy nyní poprvé přijíždí s koncertní podobou alba Prism.
Katy Perry.
Katy Perry. | Foto: Repro YouTube

Praha - Modrooká tmavovláska s vizáží krásné panenky, která ovšem umí pozlobit a občas i nevinně provokovat, když zazpívá o tom, jaké je líbat se s holkou. Taková je americká popová zpěvačka Katy Perry, která se v pondělí 23. února poprvé představí českým fanouškům v pražské O2 areně.

"Jsem hodná holka, protože věřím na lásku. Zároveň jsem zlá, protože ráda provokuji. Ale to je tím, že chci přinutit lidi přemýšlet. Právě o to jde v textech většiny mých písní," prohlásila v jednom rozhovoru Katy Perry, která je v hudebním světě známá i nekonvenčním stylem oblékání, ve kterém dominují zejména veselé barevné odstíny a extravagantní kostýmy.

Brány světového popu jí otevřel hit I Kissed a Girl nahraný v dubnu 2008. Píseň, která podle Perryové "oslavuje magickou ženskou krásu" a vyvolala kontroverze svým refrénem "...líbala jsem holku a líbilo se mi to... Líbala jsem holku, jen abych to zkusila. Doufám, že to mému příteli nevadí", se dostala na špici hitparád ve dvaceti zemích. Jen v USA se jí prodalo přes čtyři miliony kopií a na vrcholu hudebního žebříčku se udržela sedm týdnů.

Katy Perry se narodila 25. října 1984 jako Kathryn Hudsonová v kalifornské Santa Barbaře pastorskému páru. V dětství ji ovlivnila zejména gospelová hudba, Katy také zpívala v kostele a sama sebe označuje "za téměř ortodoxní křesťanku, která občas ráda zlobí". V roce 2001 vydala album křesťanských písní pod svým rodným jménem. O dva roky později se rozhodla změnit si příjmení na Perry, což bylo dívčí jméno její matky, aby si ji lidé nepletli s herečkou Kate Hudson.

Po vydání druhého studiového alba One Of The Boys v roce 2008 na sebe úspěch nenechal dlouho čekat. Kromě singlu I Kissed a Girl v hitparádách bodovala i píseň Hot'n'Cold a kontroverze vzbudil svým textem i další singl Ur So Gay. S následující deskou Teenage Dream (2010) se Kate dokonce podařilo umístit s pěti singly (California Gurls, Teenage Dream, Firework, E.T. a Last Friday Night) na první příčce amerického žebříčku Billboard Hot 100. Před ní to dokázal pouze Michael Jackson se svým albem Bad.

Své v pořadí čtvrté a zatím také poslední album Prism vydala Perryová v roce 2013. Mezi největší hity z něj patří singly Roar a Dark Horse. Aktuální koncertní turné nazvané Prismatic Tour slibuje fanouškům pestrou show s výletem do několika různých světů. Katy v něm září jako taneční hvězda devadesátých let, kočičí žena nebo egyptská princezna.

Počátkem loňského roku dosáhla Katy Perry světového rekordu v počtu osob sledujících její účet na Twitteru: jako první jich měla víc než 50 milionů. Své prvenství si na této sociální síti drží i nadále, aktuálně má přes 65 milionů fanoušků.

Za svou kariéru byla jedenáctkrát nominována na hudební cenu Grammy, kterou však zatím nezískala. Je ale pětinásobnou držitelkou American Music Awards, pětkrát také získala hlavní cenu hudební televize MTV Video Music Awards za nejlepší video roku. Podle žebříčku časopisu Forbes v loňském roce uzavírala první pětici nejlépe placených žen v hudebním byznysu s výdělkem 40 milionů dolarů (asi 971 milionů korun).

Jen v partnerských vztazích se talentované zpěvačce zatím příliš nedaří. V prosinci 2009 se zasnoubila s britským hercem Russellem Brandem, kterého si v říjnu 2010 vzala v Indii. V únoru 2012 se pár rozvedl. Poté Katy chodila s americkým hudebníkem Johnem Mayerem, ale na jaře 2014 se rozešli.

 

Právě se děje

Další zprávy