Kate Bush překonala odpor k živému hraní. Po 35 letech

Kultura Kultura
21. 3. 2014 14:59
Mezi fanoušky ve Velké Británii způsobila zpráva o návratu Kate Bush na koncertní pódia pozdvižení.
Kate Bush.
Kate Bush. | Foto: Profimédia

Londýn, Praha - Kate Bush, jedna z největších hvězd britského popu v 80. a 90. letech se vrací na koncertní pódium. Její koncertní série nazvaná Before the Dawn čítající patnáct vystoupení se uskuteční na konci léta v Londýně. Zpěvačka se vydává na turné poprvé od roku 1979, když živě od té doby vystupovala opravdu jen velmi sporadicky.

Ve Velké Británii způsobila Kate Bush pozdvižení mezi fanoušky. Krátce po oznámení koncertů se zhroutil její web katebush.com a zpěvaččino jméno lámalo růstové trendy na Twitteru.

Příjemné koncerty, ale nesnesitelné cestování

Kate Bush odehrála šestitýdenní turné v Británii i jinde v Evropě naposledy před pětatřiceti roky, kdy byla jako dvacetiletá na vrcholu kariéry. Nezájem o další živá vystoupení později zdůvodňovala strachem z létání, možnou příčinou byla i nehoda při koncertu v Poole Arts Centre v roce 1979, při níž zemřel tehdy jedenadvacetiletý designér osvětlení Bill Duffield.

Podívejte se na druhou verzi videa k písni Kate Bush Wuthering Heights.
Podívejte se na druhou verzi videa k písni Kate Bush Wuthering Heights.

V roce 2011 Bush řekla v rozhovoru pro časopis Mojo, že ji cestování prostě nesnesitelně vyčerpávalo, i když koncerty byly příjemně. Tehdy také prohlásila, že by se ráda na pódium vrátila, než bude příliš stará. "Nevzdávám se naděje. Rozhodně to ale není na pořadu dne, protože mám dost práce sama se sebou," dodala tehdy Kate Bush.

Koncerty Kate Bush byly propracovanou směsí hudby, tance, poezie, pantomimy, magie a divadla. Měly velmi propracovanou choreografii i vizuální stránku. Spolupracovalo na nich třináct vystupujících, vyžadovaly 17 změn kostýmu a obsahovaly celkem čtyřiadvacet písní z tehdy již vydaných prvních dvou alb The Kick Inside a Lionheart.

První žena-autorka na vrcholu hitparády

Jako dvacetiletá byla v roce 1979 při The Tour of Life na špičce britské popové scény. Čtyři týdny byla v roce 1978 na čele hitparády její píseň Wuthering Heights inspirovaná stejnojmenným románem Emily Brontëové (česky Na Větrné hůrce). Stala se tehdy milníkem popové emancipace ženského vidění světa. Kate Bush díky ní je vůbec první ženou-interpretkou, která dostala na číslo jedna britského žebříčku vlastní autorskou skladbu.

Kate Bush: Running Up That Hill
Kate Bush: Running Up That Hill

I bez koncertní podpory byla Kate Bush i později velmi úspěšná. Celkem vydala deset alb, z nichž tři se dostala na vrchol žebříčku nejen v Británii. Deska Never for Ever, která vyšla v roce 1980 se stala prvním britským číslem jedna pro sólovou zpěvačku. Z dalších jejích písní si určitě nejen fanoušci vzpomenou na tituly The Man with the Child in His Eyes, Babooshka, Running Up that Hill, Don't Give Up (duet s Peterem Gabrielem) a třeba i King of the Mountain.

Kate Bush se stáhla poněkud do pozadí, když se vdala za kytaristu Dana McIntoshe a začala se věnovat výchově syna.

Kate Bush: Mistraldespair
Kate Bush: Mistraldespair

Ovšem každé její nové album bylo vždy událostí v hudebním světě. V posledních dvaceti letech si ale fanoušci museli na studiové počiny trpělivě počkat. Deska Aerial vyšla s dvanáctiletou pauzou, zatím úplně poslední titul 50 Words for Snow z roku 2011 následoval po dalších šesti letech. "Skladby dosahující často až desetiminutových stopáží nehýří nápady, jen pečlivě vtahují posluchače do svých chladných prostor. V prostých aranžích jako by Kate Bush chtěla vykreslit panenskou prázdnotu čerstvě napadaného sněhu. Tóny evokují padající vločky, zpěvaččin hlas je maximálně soustředěný a umírněný," napsal v recenzi desky na Aktuálně.cz Karel veselý.

Vstupenky na koncerty série Before the Dawn se v Británii začnou prodávat 28. března.

 

Právě se děje

Další zprávy