Proč ctíme osmdesátiletého Karla Gotta? Je symbolem, s Čechy se radoval i chyboval

Josef Vlček Josef Vlček
11. 7. 2019 15:48
Za skoro šedesát let pěvecké kariéry Karla Gotta se v Česku vystřídalo generací zpěváků. Většina z nich skončila v zapomnění. V této změti jmen působí Gott jako stálice, na jejíž věhlas nemají vliv věk ani změny režimu. Podobně jako když bylo osmdesát Sinatrovi a hrdě se k němu přihlásili mladí U2, teď se ke Gottovi hlásí Marek Ztracený nebo Richard Krajčo. Čím stále vzbuzuje obdiv?
Karel Gott v Německu, 60. léta.
Karel Gott v Německu, 60. léta. | Foto: ČTK/imago stock&people

Perfekcionista

Někdy v roce 1998 televize Prima točila ve Velké Bíteši estrádu, jejímž vrcholem byly tři písně Karla Gotta. Zazpíval je se svou obvyklou brilancí. Potlesk diváků. "Stop, dobrý, beru," řekl režisér.

"Ne, prosím, ne," ozval se Gott z pódia. "Myslím, že bych to dokázal zazpívat ještě líp. Pokud by vám to nevadilo," dodal se svou obvyklou slušností, "já bych to zazpíval ještě jednou." Režisér souhlasil a Gott zpíval znovu. Potlesk nebral konce.

Dát lidem ze sebe to nejlepší. Říká se, že Karel Gott nikdy neodbyde koncert. Zpívá stejně naplno v Hamburku jako v Horních Kotěhůlkách. Není ten kamarádský typ jako Waldemar Matuška, který po vystoupení mnohdy šel na pivo s místními.

 

Právě se děje

Další zprávy