Ortel má na Slavících velkou šanci uspět. Nenávistných reakcí se nebojím, říká Tomáš Ortel

Prokop Vodrážka Prokop Vodrážka
23. 11. 2016 13:16
Nejhůře na šestém místě by měla skončit při víkendovém předávání cen Český slavík kapela Ortel. Napsala to na svém Facebooku a Aktuálně.cz to potvrdil i její zpěvák Tomáš Ortel. Dá se tak očekávat, že bude slavnostní předávání doprovázet stejně jako loni kontroverze. Tehdy se kapela umístila na druhém místě a tleskal jí plný sál Státní opery. Za potlesk se poté omluvilo několik celebrit, které dle svých slov neznaly kapelu ani její texty. Vyhlášení proběhne v sobotu večer a vysílat ho bude v přímém přenosu televize Nova.
Tomáš Ortel při předávání cen.
Tomáš Ortel při předávání cen. | Foto: ČTK

Víkendové předávání cen Český slavík nejspíše znovu vyvolá kontroverzi. Do finálové šestice se totiž dostala kapela Ortel a mezi zpěváky její lídr Tomáš Ortel, jejichž díla jsou často označována za xenofobní a rasistická. Kapela to napsala na svých facebookových stránkách, kde tak chtěla poděkovat svým fanouškům.

"Vážíme si toho, protože nás tam chtějí fanoušci. Nikoho jsme nežádali, aby pro nás hlasoval, ale lidé to stejně dělali. Právě kvůli fanouškům tam pojedeme," uvedl zpěvák kapely pro Aktuálně.cz.

Tomáš Ortel zároveň dodal, že nemá v plánu žádný kontroverzní proslov a negativních reakcí v sále se neobává. "Nebojím se ničeho takového. Na předávání jedeme kvůli fanouškům, ne kvůli lidem v sále."

Kapela zabodovala na Slavících i loni, kdy byla zvolena druhou nejpopulárnější skupinou za vítězným Kabátem, od prvenství jí tehdy dělily necelé tři tisíce hlasů. Tomáš Ortel pak mezi zpěváky skončil na třetím místě. Úspěch a přebírání cen tehdy vyvolaly vášnivé reakce na sociálních sítích. 

Lidem vadilo, že pořadatelé kapelu nevyřadili a že sklidila při přebírání ceny potlesk. Právě proti vlídnému postoji českých muzikantů vůči Ortelu se ohradil třeba člen kapely Chinaski František Táborský. "A česká pop music tomu spokojeně tleská! Ano, stydím se za sebe," napsal na svůj Facebook.

Za potlesk se poté omluvila řada hudebních osobností, které dle svých slov neznaly kapelu ani její texty.

Nebyl důvod kapelu vyřadit, bránili se pořadatelé

Pořadatel soutěže, agentura Musica Bohemica, loni uvedl, že stejně jako každý rok po skončení hlasování bylo posuzováno, zda hlasování pro všechny interprety proběhlo v souladu se zveřejněnými pravidly. "I když u některých lze říci, že se jejich tvorba pohybuje na hraně přípustného, neshledali jsme jednoznačný důvod do hlasování zasáhnout," stálo tehdy v prohlášení.

Vyhlášení ankety proběhne v sobotu večer. Vysílat ho bude v přímém přenosu TV Nova.

Tomáš Ortel se pohybuje na hraně, ale k porušení hranice nedošlo, říká Těšínský. Mattoni podle Nováka radost nemá, do výběru ale zasahovat nemůže. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy