Kapela Lucie vydá po 16 letech nové album, pak vyjede na velké turné po halách

Hana Slívová
18. 4. 2017 14:06
Česká skupina Lucie příští rok vydá nové album a vyrazí na turné. “Vyzkoušeli jsme si, že spolu vydržíme 24 hodin v kuse," popisuje klávesista Michal Dvořák. Nové písně začala Lucie zkoušet koncem loňského roku.
Lucie
Lucie | Foto: Ondřej Pýcha

Po šestnácti letech od poslední desky nazvané Dobrá kočzka, která nemlsá česká kapela Lucie v čele s Davidem Kollerem vydá novou desku. Pojmenovala ji Evolucie, hotová bude na jaře příštího roku.

Na podzim pak mají následovat tři halové koncerty: 13. listopadu 2018 v Ostravě, 18. listopadu v Brně a 24. listopadu v pražské O2 areně.

Předprodej vstupenek začne tento čtvrtek, v případě velkého zájmu pořadatelská agentura Brainzone počítá s dalšími termíny, jak oznámila v úterý.

S nápadem na novou nahrávku hudebníci přišli před třemi lety během comebackové šňůry, která se z plánovaných pěti koncertů protáhla na jedenáct zastávek. "Vyzkoušeli jsme si, že spolu vydržíme 24 hodin v kuse, a shodli jsme se, že nechceme hrát pořád ty staré písničky," říká klávesista Michal Dvořák.

V současnosti má Lucie asi sedm nových skladeb, počítá však se vznikem několika desítek demonahrávek. "Ke zkouškám se od konce loňského roku scházíme docela často. A kromě sebe jsme ke skládání nových písniček oslovili i naše kamarády," dodává David Koller.

Velký návrat
Autor fotografie: Karel Šanda

Velký návrat

  • Skupinu Lucii roku 1985 založili kytarista Robert Kodym a baskytarista Petr Břetislav Chovanec (PBCH), o rok později se přidal zpěvák David Koller a klávesista Michal Dvořák.
  • V roce 1990 kapele vyšel debut Lucie s hity Oheň nebo Šrouby do hlavy. Po pauze a personálních změnách přišla v roce 1993 řada na desku Černý kočky mokrý žáby (s hity Amerika, Sen nebo Vona říká jó).
  • Po albech Větší než malé množství lásky (1998), Slunečnice (2000), Dobrá kočzka, která nemlsá (2002, v rámci Cen Anděl vyhlášena jako album dvacetiletí) a dalších personálních změnách mělo na přelomu 2005 a 2006 vyjít další album. Místo toho ale kapela kvůli osobním sporům ohlásila konec.
  • Členové spolu několik let nemluvilli, v roce 2011 však Robert Kodym prohlásil, že nevylučuje comeback. Kapela se opravdu vrátila, sérii koncertů pro veřejnost začala roku 2014.

Třemi kousky zatím přispěl v Americe usazený písničkář a někdejší československý emigrant Ivan Kral. "Ptal se, v jakém je chceme tempu, tak jsem mu řekl, ať jsou rychlé. Ty nám na deskách většinou chybí," směje se Koller.

Na albu se pravděpodobně objeví také píseň Oskara Petra z konce 80. let minulého století, k níž vznikl text teprve teď. "Chtěli jsme něco ve stylu Chci zas v tobě spát," podotýká další člen skupiny Robert Kodym s odkazem na Petrův slavný song pro sólovou desku Davida Kollera.

Podle svého frontmana Lucie na desku zahrne nové i staré hudební nápady. Vyloučená není ani spolupráce s mladšími hudebníky.

"Bál jsem se, jestli na desce nesmícháme Michalovo Vivaldiano, Davidův Kollerband a moje Wanastovky, ale dobrý, nic takovýho se neděje," naráží kytarista Robert Kodym na další aktivity členů sestavy.

Přestože album ponese názve Evolucie, výrazná změna image a žánru se nechystá - prý to nebude "žádný triphop".

Skupina spolu s agenturou Brainzone pro výslednou produkci oslovila i několik zahraničních producentů, jejich jména ale prozatím prozradit nechce.

Lucii letos bude moci slyšet slovenské publikum. Do Trnavy kapela přijede 3. června v rámci "apendixu" oslav 30. výročí.

 

Právě se děje

Další zprávy