Kanye West s trofejí: Chci být Elvis

Kultura Kultura, Red Kul
24. 11. 2008 11:30
Zpěvák získal dvě ceny na American Music Awards
Kanye West
Kanye West | Foto: Reuters

Los Angeles - Kanye West si v jednom z mála případů nemusí stěžovat na další „nepřejícný"  ceremoniál. Během nedělního předávání American Music Awards v losangeleském Nokia Theater získal hned dvě ceny: v kategorii mužský rap/hip-hopový interpret a nejlepší album opět v sekci rap/hip-hop - za svou teď už předposlední desku Graduation.

„Rád bych poděkoval všem, kteří oceňují, že se pokouším nacházet nové možnosti v hudbě," prohlásil ve své děkovné řeči. „Je to naše povinnost jako hudebníků inspirovat jeden druhého... Budeme noví Beatles, nový Hendrix. Já chci být Elvis."

Bylo právě zde na American Music Awards, kde Kanye West před čtyřmi lety začal svoje hořké litanie, když v kategorii objev roku podlehl Gretchen Wilson. Od té doby pravidelně vybuchoval na předávání cen MTV, kdykoli nevyhrál. Ne tak letos. Ukázal se být dokonce natolik velkorysý, že nabídl svou první trofej Lil Waynovi se slovy, že letos byl spíš jeho rok.

Annie Lennox
Annie Lennox | Foto: Reuters

Absolutním vítězem večera se stal devatenáctiletý Chris Brown, který získal tři ceny: zpěvák roku v kategoriích pop/rock i soul/R&B plus titulu Interpret roku. A jako kdyby všichni ten večer chtěli revidovat výsledky hlasování fanoušků: „Raději bych ji dal Coldplay," řekl Brown při jejím přebírání.

 Kromě Kanye Westa si po dvou cenách odnesly zpěvačky Rihanna a Alicia Keys. Album té druhé As I Am získalo ceny za pop/rockové a soul / R&B album. Rihanna - o níž jdou řeči, že je Brownova přítelkyně - se zase stala zpěvačkou roku v obou kategoriích pop/rock i soul/R&B.

Cenu za zásluhy získala Annie Lennox z někdejšího dua Eurythmics. „Nikdy by mě nenapadlo, že se dožiji dne, kdy mi bude 53 a budu stále stát na pódiu," řekla, když přebírala cenu z rukou Justina Timberlaka. „Byla to neuvěřitelná cesta," dodala.

American Music Awards patří spolu s Grammy a Billboard Music Awards do velké trojky cen udělovaných ve Spojených státech. Jejich tradice sahá do roku 1973, kdy stanice ABC chtěla začít konkurovat Grammy, které ten rok převzala CBS.
Na rozdíl od Grammy, kde o výsledcích rozhodují odborníci a zástupci hudebního průmyslu, AMA v současnosti vznikají na základě online hlasování fanoušků. 

Rihanna
Rihanna | Foto: Reuters

Až do roku 2003 se ceremoniál American Music Awards pořádal vždy v polovině ledna. Poté se ceny přesunuly na současný listopadový termín, kdy za prvé nemusí soupeřit s jinými velkými show, jako jsou Zlaté glóby nebo Oscary, a zároveň tak má ABC během listopadových žní vysoce sledovaný pořad.

AMA si dává záležet na výrazné show se spoustou celebrit. V průběhu nedělního večera v Nokia Theatre vystoupili Coldplay, Miley Cyrus, rapper Ne-Yo, Beyoncé, Pink, Christina Aguilera nebo New Kids on the Block.  

 

Právě se děje

Další zprávy