Kam Lenka Dusilová vede hledače absolutna

Tomáš Haimann
14. 10. 2008 13:15
Písničkářka v čele jazzového souboru Eternal Seekers
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Odhadovat, kam povedou kroky svébytné zpěvačky a písničkářky, se zdálo po posledním albu takřka nemožné. Deska Mezi světy sice Lenku Dusilovou odhalila jako vyzrálou muzikantku a schopnou hledačku nových cest k vlastnímu vyjádření nebo právě nových světů; ale vycítit dopředu, kam toto pátrání povede, dost dobře nešlo.

Odpověď už je na světě. Dusilová se po dvouleté odmlce vrací jako tvář tělesa Eternal Seekers. Ve společnosti jazzové skladatelky Beaty Hlavenkové, souboru Clarinet Factory a básníka Bogdana Trojaka vytvořila doposud nejpropracovanější a nejnáročnější album.

Eternal Seekers nejsou hudbou pro každého a pro každou chvíli, možná i proto vychází album v malé "intelektuální" edici časopisu Respekt.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud jste Lenku Dusilovou věznili ve škatulce nonkonformní rockerky, musíte přijmout, že už je docela jinde. Na předchozí desce se vložila do hloubavé i tajemné polohy a na tento vývoj přirozeně navazuje aktuálním projektem Eternal Seekers.

V úvodu jsem letmo naznačil, která jména za ním stojí. Ale jací lidé stojí za jmény? Dáma má samozřejmě přednost: Beata Hlavenková vystudovala v Česku a USA skladbu a věnuje se jazzovým projektům. V součanosti je lídrem vlastního tria, doprovázená špičkovými českými muzikanty (rytmiku hlídá Bady Zbořil z J.A.R. či Jiří Slavíček z Ilustratosphere).

Následuje čtveřice Clarinet Factory, bývalí spolužáci z pražské AMU, která se deset let věnuje experimentům a hledání mantinelů nástroje. Neméně důležitou součástí soukolí je autor většiny textů, básník a vinař Bogdan Trojak, laureát ceny Magnesia Litera za rok 2005.

Foto: Aktuálně.cz

Eternal Seekers jsou v prvé řadě náročnou deskou. Pokud hledáte poslech k řízení, práci nebo do playlistu v počítači, sáhněte kamkoli jinam. Tato volba by byla velmi špatná. O to lepší naopak je, pokud si chcete hudbu vychutnat a soustředit se.

Nejprve vás patrně nadchne kvalita zvukové nahrávky v produkci Milana Cimfeho; je výtečná a dává hudbě Eternal Seekers přesně ty proporce, které jí sluší. Záhy také rozpoznáte rukopis Lenky Dusilové, který je na desce nejcitelnější.

Rozhodně to však nenavozuje zdání její přísné ruky hrozící ostatním členům projektu. Jazzové klavírní podklady Beaty Hlavenkové i dechové party Clarinet Factory vám sepnou hned poté. Vše doplňuje hostující kontrabasista Tomáš Liška a dva perkusionisté z Lenčiny sólo kapely, kteří svou hrou zčásti vyvolávají dojem zpěvaččiny dominantní ruky.

Celkově se vše točí okolo jazzu, minimalismu a (nerad se opakuji) hledání nových cest. Eternal Seekers jménem i obsahem. Matně je lze přiblížit třeba k Bártově Ilustratosphere.

Foto: Ludvík Hradilek

K poslechu Eternal Seekers není vůbec špatný nápad otevřít si ne víno, ale doprovodný booklet a sledovat texty zároveň s hlasem. Básně Bogdana Trojaka, majoritního autora slov Eternal Seekers, plné abstraktních metafor nejsou jednoduché k uchopení na papíře, natož ve zhudebněné verzi. Jde o úžasnou poezii, barvitou a původní; proto může být dialog mezi vámi coby čtenářem a vámi coby posluchačem další rovinou projektu.

Abych jen nechválil, vnímám na albu Věčných hledačů i jeden nepříjemný podtón; linku, která se táhne celým playlistem. Je jím jakási sterilnost a vyumělkovanost té hudby. Projekt je tvořen špičkovými hudebníky a zaštítěn brilantními texty - ale právě v těch vybroušených tvarech se trochu ztrácí nedokonalý lidský element, jenž ale svůj výkřik prodere i přes trochu falešné hrdlo.

Eternal Seekers: Lenka Dusilová, Beata Hlavenková & Clarinet Factory. CD vychází jako příloha časopisu Respekt.

 

Právě se děje

Další zprávy