Kabátům Eurosong zkomplikoval život

jps, gra, ČTK
12. 3. 2007 14:00
Praha Chudáci Kabáti. Do Eurosongu se přihlásili, ani vlastně nevěděli proč - a když vyhráli, zjistili, že na cestu do Finska nemají čas. Uvnitř: GALERIE
Oslavu vítězství nenechala skupina Kabát náhodě a hned z tiskovky zamířila do kantýny alespoň pro "lahváče".
Oslavu vítězství nenechala skupina Kabát náhodě a hned z tiskovky zamířila do kantýny alespoň pro "lahváče". | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Plánují totiž turné k úspěšné desce Corrida, teď ovšem musí zvážit priority. Měli začít 12. května koncertem ve Zlíně - ale pokud uspějí o dva dny dřív v semifinálovém kole Eurosongu, právě dvanáctého by měli odehrát své číslo při finále celé soutěže v Helsinkách.

"Do tý doby, než to Jirka Korn vyhlásil, jsme to brali jako srandu. Proto jsme nebyli nervozní. Prostě jsme si přišli zahrát písničku na halfplayback," říká lakonicky Vojtek, který se tiskové konference přiznal, že dosud ani nečetl pravidla.

"Do Eurosongu jsme šli strašně narychlo a řekli jsme si, že když postoupíme, budeme mít hodně zapeklitou situaci, protože nebudeme stíhat zkoušky na turné. To je třicet písniček. V Helsinkách to bude jedna tříminutovka, ale výlet na čtrnáct dní," říká basák Milan Špalek a dodává, že kapela bude muset neplánovaně zapracovat i na pódiové show.

Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi.
Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Finsko si žádá velkou show. Musíme něco vymyslet, nějaký plamínky, něco možná podpálíme," slibuje Špalek a zpěvák Vojtek doplňuje: "Bylo nám řečeno, že musíme být oblečený stejně jako v národním finále. Nevím, jak vysvětlím manželce, že se do tý doby nesmím svlíknout."

O tom, že Česko do Helsinek vyšle tancovačkové rockery Kabát, rozhodli diváci České televize v SMS hlasování. Skupina získala 28 343 hlasů.

Dalšími účastníky českého národního kola byli zpěvák Petr Kolář, někdejší finalisté televizní soutěže Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa a skupina Lili Marlene. Kabát soupeřil také s romskou hiphopovou skupinou Gipsy.cz a zpěvačkami Helenou Zeťovou a Markétou Poulíčkovou, která se skrývá pod zkratkou L.B.P.

Josef Vojtek tak mohl znovu zazpívat soutěžní píseň "Malá dáma", se kterou pojede skupina v květnu na semifinále do Helsinek.
Josef Vojtek tak mohl znovu zazpívat soutěžní píseň "Malá dáma", se kterou pojede skupina v květnu na semifinále do Helsinek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nevnímali jsme tu nikoho jako největší konkurenci, vyhrát mohl kdokoliv," nechal se slyšet hned po skončení show Vojtek.

Zástupci Česka se letos evropské pěvecké soutěže účastní vůbec poprvé. Vítězstvím v národním kole si Kabát vybojoval postup do semifinále, které se uskuteční 10. května v Helsinkách. Dějištěm finálového večera bude o dva dny později rovněž finská metropole.

V Hartwall Aréně se o postup do finále utkají Kabáti mimo jiné s kandidáty z Norska, Slovinska, Turecka, Běloruska nebo Malty. To už budou hlasovat diváci z celého světa. Finále se pak bude konat o dva dny později.

Budou tou dobou Kabáti burácet ve Zlíně nebo v Helsinkách?

 

Právě se děje

Další zprávy