K toku Mozartovy hudby se připojí Praha

ČTK, kul
27. 1. 2006 9:30
Vídeň - Monumentální televizní přenos je jedním z vrcholů oslav 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta, které si dnes připomíná hudební svět.
Vstup do muzea Mozarthaus ve vídeňské ulici Domgasse, kde skladatel žil
Vstup do muzea Mozarthaus ve vídeňské ulici Domgasse, kde skladatel žil | Foto: ČTK

Projekt s názvem 24 hodin Mozarta zprostředkuje prostřednictvím satelitu do více než 30 zemí záběry z koncertních sálů ve Vídni, Salcburku, Berlíně, Pekingu i z pražského Stavovského divadla. V podání České filharmonie tu zazní mimo jiné předehra k Mozartově opeře Don Giovanni.

V té době se na tok Mozartovy hudby připojí i Česká televize. Koncert bude součástí čtyřapůlhodinového přímého přenosu, který dnes nabízí program ČT2 od 17 hodin. Dále tu zazní hudba z Vídně a ze Salcburku.

Projekt Evropské vysílací unie ve spolupráci s řadou televizních společností nabídne od dnešního rána až do soboty vedle bohatého proudu Mozartových oper, symfonií a komorní hudby také pásmo krátkých filmů a dokumentů přibližujících život slavného komponisty. Mezi desítkami účinkujících se objeví i jazzová hvězda Dee Dee Bridgewaterová či Ian Anderson, frontman Jethro Tull.

Obdobná akce se konala před více než pěti lety u příležitosti připomínky 250. výročí úmrtí dalšího z velikánů světové hudby - Johanna Sebastiana Bacha.

W. A. Mozart
W. A. Mozart | Foto: Aktuálně.cz

Rakouská metropole se na oslavy pečlivě připravuje. Lidová opera chystá Figarovu svatbu, Vídeňskou státní operu rozezvučí Kouzelná flétna. Další Mozartova opera Idomeneo dnes zazní v budově někdejšího Divadla na Vídeňce, jež se proměnilo z muzikálového centra na Mozartův operní dům.

Jedním z vrcholů pátečních oslav bylo znovuotevření zrekonstruovaného domu v ulici Domgasse 5, kde Mozart pobýval v letech 1784-1787 a zkomponoval svoji Figarovu svatbu. "Ujišťuji tě, že je to nádherné místo. Pro mou práci nejlepší na světě," napsal prý mladý Mozart nadšeně otci Leopoldovi po příjezdu do Vídně.

Mozartův rok však ve Vídni přinese mnohem víc - koncertů, výstav i filmových přehlídek; mohutné oslavy jsou na celý rok naplánovány též ve skladatelově rodném Salcburku.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy