K táboráku. Márdi natočil písně Vypsané fixy jen s akustickou kytarou

ČTK ČTK
21. 3. 2021 12:27
Kolekci patnácti písní kapely Vypsaná fixa nazpíval její frontman Michal Mareda, vystupující pod jménem Márdi, v době pandemie jen za doprovodu akustické kytary. Skladby zveřejnil na sociálních sítích, teď z nich vzniklo album nazvané K táboráku.
Vypsaná fixa.
Vypsaná fixa. | Foto: Ondřej Pýcha

Deska vyšla pouze digitálně, zdarma je dostupná na stránkách kapely. Kdo chce, může zaslat dobrovolný příspěvek. Nahrávku doprovází videoklip k písni Ledňáčci.

"Během první vlny epidemie jsem se rozhodl, že lidem udělám radost a povzbudím je tím, že jim ukážu, jak si můžou doma sami zahrát na akustickou kytaru naše písně," vysvětluje Márdi.

Skoro každý den něco nahrál, až na YouTube nakonec zavěsil okolo padesátky písní. "Ohlas byl neuvěřitelný a mnoho lidí mi napsalo, ať to dám i na Spotify a ostatní streamingové platformy. Vybral jsem patnáct nejlepších a nahrál je s lepším zvukem," dodává Márdi.

V rámci autentičnosti se zpěvák, skladatel a kytarista rozhodl nahrávat vše naráz, bez technických přestávek, přestože se tak zvyšuje možnost nějaké chyby. "Něco se mi povedlo poměrně brzy, něco později a jednu píseň jsem dal až na pokus číslo 33. Přiznám se, že mi to vůbec nevadilo, protože pauza už je tak dlouhá a chuť hrát před lidmi je obří," podotýká.

Kapela Vypsaná fixa pravidelně pořádá on-line koncerty ze zkušebny nebo z jiných míst, znovu bude takto streamovat v neděli večer na Facebooku.

V průběhu vysílání s fanoušky vytvoří on-line videoklip k písni Nedělní chvilka. Každý, kdo bude přenos sledovat, se může natočit a zhruba 20 vteřin zaslat kapele. Režisér ze zaslaných materiálů sestříhá klip.

Skladba Ledňáčci v nové verzi z alba K táboráku. | Video: Vypsaná fiXa

Vypsanou fixu založil Márdi v roce 1994. Debutová deska Lunapark vyšla čtyři roky nato. Své zatím poslední, celkově deváté album nazvané Kvalita vydali před dvěma lety. Letos v dubnu plánují natočit dvě nové kompozice.

V roce 2007 spolupracovali na českém filmu Václav, který orámovala jejich hudba. Zpěvák se ve snímku objevil v epizodní roli. V roce 2012 se Vypsaná fixa podílela na filmu Čtyři slunce.

Zpěváka a kytaristu Márdiho doprovází Milan Kukulský alias Mejla na kytaru, Daniel Oravec čili Mejn na baskytaru a Petr Martínek řečený Pítrs na bicí.

Při oslavách 25. výročí svého založení Vypsaná fixa vystoupila na královéhradeckém festivalu Rock for People s orchestrem PKF - Prague Philharmonia. Aranže připravil skladatel a klavírista Jan Kučera, donedávna šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru.

 

Právě se děje

Další zprávy