Jubilant Bělohlávek nastupuje k BBC

ČTK
21. 2. 2006 13:00
Praha/Londýn - Jiří Bělohlávek se 24. února dožívá šedesáti let, v dubnu bude vystupovat i v Praze.

Bělohlávek letos přebírá jako šéfdirigent londýnský Symfonický orchestr BBC. V polovině března vystoupí s Českou filharmonií a v dubnu nastuduje v Národním divadle operu Řecké pašije Bohuslava Martinů.

Narozeniny dirigent oslaví v britské metropoli - a to na pódiu síně Queen Elizabeth Hall, kde ve středu a v pátek diriguje Londýnskou filharmonii. Mimo jiné zazní Dvořákův Houslový koncert se sólistkou Isabelle Faustovou.

"Po patnácti letech se vracím v květnu také k Berlínským filharmonikům," uvedl Bělohlávek z Londýna. Před několika dny ukončil úspěšné hostování v Paříži, kde dirigoval operu Julietta od Bohuslava Martinů a Smetanovu Mou vlast. "Rozhodně se nenudím," dodává.

S tělesem BBC, s nímž zanedlouho bude v Londýně natáčet, ho pak mimo jiné čekají letní promenádní koncerty Proms a na podzim turné do Číny, Koreje, Singapuru a Malajsie. "Na BBC Symphony Orchestra se velice těším - kvůli všem kvalitám, pro něž jsem se k této práci uvázal," prohlásil dirigent.

Natáčet bude Bělohlávek letos na jaře nejen s orchestrem BBC, ale také s Pražskou komorní filharmonií. V lednu 2007 by pak měl v Metropolitní opeře v New Yorku dirigovat Janáčkovu operu Její pastorkyňa, hranou v zahraničí pod názvem Jenufa.

 

Právě se děje

Další zprávy