Jožin z bažin je neuvěřitelný, vzkázala Metallica. Píseň jí dohodil pražský kamarád

Kultura Kultura
4. 4. 2018 23:22
O tom, že se Metallica chystá v Praze zahrát hit Jožin z bažin, nevěděl ani jeho autor Ivan Mládek, ani pořadatelé z agentury Live Nation. Píseň hudebníkům pomohl vybral kamarád a obchodní partner kytaristy Kirka Hammetta David Karon, který dlouhodobě žije v Praze. Na finální seznam se dostaly ještě písně od skupiny Lucie, Jiřího Schelingera nebo Vejvodova Škoda lásky.
Robert Trujillo si zazpíval Jožina z bažin.
Robert Trujillo si zazpíval Jožina z bažin. | Foto: ČTK

Po pražském koncertu skupiny Metallica, která během vystoupení zahrála i coververzi písně Jožin z bažin od Ivana Mládka, se strhla diskuse, proč si skupina, jež na aktuálním turné v každé zemi fanouškům nabídne nějaký lokální hit, vybrala právě Jožina.

Nyní se k taškařici přiznala firma na kytarové pedály KHDK, již založil audio konstruktér David Karon spolu s kytaristou Metalliky Kirkem Hammettem - název odkazuje k jejich jménům.

Karonovi, jenž dlouhodobě žije v Praze, se prý koncem února ozval Scott Ian ze spřátelené kapely Anthrax s tím, že baskytarista Metalliky Robert Trujillo hledá českou písničku, již by si mohl s Hammettem zazpívat v Praze.

Trujillo pak Karonovi napsal, že nemůže narazit na ten pravý český hit. Mělo jít o něco tvrdého, nějaký pop z přelomu 60. a 70. let nebo něco "vintage". "Byl otevřený všem žánrům a chtěl, aby si s ním zazpívala celá O2 arena," napsala KHDK.

Na finální seznam Davida Karona se dostal Oheň a Černí andělé od Lucie, Schelingerovy Jahody mražený, Slunečný hrob Blue Effektu nebo Vejvodova klasika Škoda lásky. "Jóžina tam David přihodil nakonec trochu jako vtip, ale sám ho miluje, takže řekl Robovi, že to je píseň o strašidle z močálu a jeho osobní favorit. Výběr nechal na Robovi."

Za pár hodin se prý nadšený Trujillo ozval zpět s tím, že Jožin z bažin je neuvěřitelný flák. "O týden později Rob vzkázal, že se zrovna doučil Rock Me Amadeus na Vídeň a do Jožina se pustí hned jako další. Nutno dodat, že se mu taky moc líbily Jahody mražený," dodává KHDK.

 

Právě se děje

Další zprávy