John Cale vystoupí v den svých narozenin

ČTK, kiz
15. 11. 2005 12:30
Praha - V pražském Divadle Archa vystoupí 9. března příštího roku zpěvák a hudebník John Cale. Představí se v den svých čtyřiašedesátých narozenin.  
John Cale
John Cale | Foto: Profimédia

John Cale je umělec, který ač vždy jiný, je pokaždé skvělý. Jeho koncerty jsou gejzíry invence, a jak se zdá i nevyčerpatelné energie. Jeho talent podepřený klasickým hudebním vzděláním mu umožňuje střídat styly, koncepty i nástroje. Proslavil se jako člen legendárních The Velvet Underground. Po jejich rozpadu, který byl logickým vyústěním přílišné koncetrace silných osobností v kapele, se začala odvíjet nit jeho sólové dráhy.

Během své již bezmála čtyřicetileté kariéry spolupracoval s Iggy Popem, Patti Smith, Nico, Johnem Cagem nebo Brianem Enem.
Z několika desítek alb jmenujme alespoň ta z posledního období. Od roku 2000 vychází postupně tříalbový projekt Inside "The Dream Syndicate vol.1 - 3." V roce 2003 "Hobo Sapiens" s nímž se Cale představil v dlouho dopředu vyprodané Akropoli. Zatím posledním albem je letos vydané "Black Acetate" (u nás v distribuci EMI Music). Všechna tato alba jsou dokladem jeho hudební geniality a nevysychajícího pramene tvůrčí síly.

Cale již v Praze sólově vystupoval celkem osmkrát a představil se v různých polohách; sám s klavírem, s kytaristou Bobem Neuwirthem anebo s rockovou kapelou. Před 11 lety zahájil provoz Divadla Archa společným vystoupením s japonským tanečníkem Minem Tanakou. Letos vydal nové album nazvané Black Acetate.

 

Právě se děje

Další zprávy